Munskydd kan öka risken för smitta

Uppdaterad
Publicerad

Apotekens munskydd går åt som smör i solsken. Men för att skydda sig mot hostattacker och nysningar i svininfluensatider är munskydd inget bra alternativ. Skydden kan till och med öka risken för att bli smittad.

-De kan se bra ut och kännas bra, men det är en falsk trygghet, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

Ansiktsmasker och munskydd rekommenderas varken av Socialstyrelsen eller Smittskyddsinstitutet (SMI) för den som vill skydda sig mot svininfluensan. De kan ha önskad effekt under korta stunder men få vet hur de ska användas på rätt sätt och det gör dem i stort sett värdelösa för allmänheten, menar flera experter.

-Munskydd är inte att rekommendera. Om man inte använder munskydden på rätt sätt är det riktigt dumt, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI.

Kan ha motsatt effekt

Tvärtom kan de sprida smittan och ha motsatt effekt när det börjar klia och man tar med händerna i ansiktet. Med smutsiga fingrar sprids viruset lättare.

-Munskydd ska egentligen bara användas inom vården. För människor som inte är vana ökar snarare risken att smittas. Det som är helt avgörande för att slippa influensan är att tvätta händerna ofta, säger Inger Andersson von Rosen.

TT

Så skyddar du dig

• God handhygien med tvål, vatten och handsprit är det absolut viktigaste och minskar risken att bli smittad.

• Om du själv är sjuk, håll avstånd till andra personer, för att undvika att de smittas.

• Om du är sjuk, stanna hemma från arbetet eller skolan och undvik att göra andra ärenden.

• Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du spolar ner på toaletten eller slänger i en soppåse.

• Undvik att röra vid ögon, näsa och mun, så slipper du smittas om du råkat ta i något föremål som influensavirus nyligen fastnat på.

• Ett vaccin mot influensa A/H1N1 är framtaget. Det levereras i september och väntas bli gratis för alla.

Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.