Brittiska rapporten om Muslimska brödrarskapet beställdes av parlamentet. Foto: Skärmdump

Brittisk rapport om Muslimska brödraskapet

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara i Sverige har det skett kartläggningar av det Muslimska brödraskapet. I Storbritannien kom en rapport beställd av parlamentet fram till att flera islamiska organisationer i landet har haft och har nära band med organisationen.

Muslimska brödraskapet beskriver Storbritannien som fientligt mot den muslimska tron och den muslimska identiteten. Det fastslås i rapporten Muslim Brotherhood Review: Main Findings. Kartläggningen beställdes av det brittiska parlamentet och offentliggjordes den 17 december 2016.

I samband med att rapporten presenterades beskrev premiärminister David Cameron i ett skriftligt uttalande att ett medlemskap i organisationen kan vara en indikator på extremism eftersom delar av rörelsen har en ”högst tvetydig inställning till våldsam extremism”. Rapporten slog också fast att gruppen uttryckt stöd för terroristattacker utförda av den palestinska islamistiska organisationen Hamas.

David Cameron gick längre än vad många förväntade sig när han hävdade att delar av vad Muslimska brödraskapet står för är motsatsen till de värderingar som ligger till grund för Storbritannien. Det skriver the Guardian.

Ingen koppling till terrorism

I den 11 sidor långa sammanfattningen klargörs samtidigt att Muslimska brödraskapet inte kan länkas till terrorism mot eller i Storbritannien. Ofta har gruppen istället fördömt terror, särskilt från Al-Qaida.

Rapportens författare beskriver också att ”en stor del av Muslimska brödraskapets verksamhet i Storbritannien förblir hemlig, inklusive medlemskap, insamling av pengar och utbildningsprogram. Men personer kopplade till Muslimska brödraskapet har haft ett stort inflytande över den största muslimska studentorganisationen, nationella organisationer som säger sig tala för landets muslimer, välgörenhetsorganisationer och vissa moskéer”. Inflytande finns fortfarande men har försvagats.

Förespråkat sharialagar

Den sydasiatiska delen av Muslimska brödraskapet i Storbritannien kritiseras också i rapporten. Gruppen ska ha förespråkat sharialagar i stadsdelen Tower Hamlets i östra London.

David Cameron sade även i sitt skriftliga uttalande att regeringen kommer att göra allt för att extremister inte ska få ett fotfäste i landet. Han sade även att han ska se över huruvida Muslimska brödraskapet borde förbjudas i landet i framtiden.

Rapporten kritiserades av Liberaldemokraterna för att vara beställd av Saudiarabien som är mycket kritiska till Muslimska brödraskapet. Flera av organisationerna i den brittiska rapporten har hävdat i efterhand att de inte har någon kontakt med brödraskapet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.