Muslimskt samfund vill ha egna lagar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största muslimska samfund kräver särskilda lagar för muslimer. Sveriges Muslimska Förbund med ca 70.000 medlemmar vill bl.a. att skilsmässor bland muslimer ska godkännas av en imam, uppger SVT:s Rapport.

I ett brev till riksdagspartierna skriver förbundets ordförande Mahmoud Aldebe att muslimer bör få ledigt för fredagsbön och vissa högtider och att imamer bör få undervisa muslimska barngrupper i de kommunala skolorna.

Särskilda kvinnokvällar på badhusen och räntefria lån till moskébyggen är andra krav som framförs i brevet.

-Det är imamens roll att medla så att familjen ska fortsätta att leva tillsammans. Det är det största arbetet vi har, vi vill inte ha skilsmässobarn, säger Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges Muslimska Förbund, till Rapport.

Fp kritiskt

Folkpartiet har reagerat skarpt på brevet som skickats till samtliga riksdagspartier.

-Jag är rädd för att det fördjupar motsättningarna i Sverige och att vi skulle få oöverbryggliga motsättningar mellan olika grupper. Jag tolkar det här brevet som att man vill slå vakt om en muslimsk särart på ett sätt som skulle gå ut över muslimska kvinnors rättigheter, säger folkpartiets ledare Lars Leijonborg till Rapport.

Enligt Mahmoud Aldebe är det tvärtom.

-Vi vill kvinnornas bästa...vi vill att muslimerna ska vara en del av samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.