• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Valter Mutt (MP) Foto: Henrik Montgomery/TT

Mutt tillbaka som MP:s utrikestopp

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets riksdagsgrupp har valt att återinsätta Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson efter petningen för två år sedan.

– Det här visar att Miljöpartiet är ett parti som inte kastar ut folk för gott, så på det sättet är det här ett hälsotecken, säger Valter Mutt till SVT Nyheter.

Valter Mutt petades från just posten som utrikespolitisk talesperson för knappt två år sedan, bland annat efter att han röstat emot värdlandsavtalet med Nato.

Han efterträder Pernilla Stålhammar, som fått lämna sina förtroendeuppdrag efter att hon anklagat partimedlemmar för Rysslandskopplingar, något som hon sedan tog tillbaka.

Valter Mutt har under den här mandatperioden tillhört de allra mest hårdföra interna kritikerna, där kritiken i stort gått ut på att Miljöpartiet ska ha givit upp för mycket av sina grundläggande värderingar i regeringssamarbetet.

Till hösten har Mutt valt att inte kandidera till riksdagen, men säger att han nu, under den korta återstoden av mandatperioden, ska fokusera på att bland annat kämpa för Miljöpartiets linje att Sverige ska skriva på FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud.

– Inte minst när vi nu närmar oss ett val är det viktigt att Miljöpartiet visar vad vi står för som parti, även om vi ingår i en samarbetsregering, säger Valter Mutt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.