Pojke framför dator Foto: Scanpix

Mycket bråk om ”skärmtid”

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio föräldrar tycker att barnen sitter alldeles för mycket eller något för mycket framför tv-, dator-, och mobilskärmar. Det visar en undersökning som SVT:s Lilla Aktuellt har gjort.

– Det blir mycket stillasittande med dator och mobil. Jag önskar att tjejerna skulle röra på sig mer och träffa kompisar fysiskt i stället för att bara skicka sms och mms, säger Johnny Nibelius, pappa till 11–åriga Nathalie och 10–åriga Emelie.

Men Nathatlie och Emelie själva tycker att de borde få sitta ännu mer.

– Jag skulle vilja använda datorn och mobilen när och hur länge jag vill, säger Emelie Nibelius.

I många familjer är det ständiga diskussioner om hur mycket barnen ska sitta med mobilen eller framför datorn. I familjen Nibelius sitter döttrarna ungefär fyra timmar om dagen.

När SVT frågade drygt 1.000 föräldrar som har barn i skolåldern om vad de tycker om barnens ”skärmtid” svarade de flesta, drygt sex av tio, att de tycker att barnen sitter för mycket eller något förmycket framför skärmar.

”Inte farligt om man även gör andra saker”

Undersökningar om barns medievanor visar att allt yngre barn sitter mer och mer framför datorer och andra skärmar.

– Det är inte farligt att sitta framför datorn om man också gör andra saker. Men det är inte bra att bara sitta där, säger Ulf Dalquist på Statens medieråd.

Han säger också att diskussionerna kring ”skärmtiden” inte bara ska ses som något negativt.

– Att föräldrar oroar sig är ett tecken på att de bryr sig.

På söndag är det premiär för nya Lilla Aktuellt Söndag och där handlar det mer om tiden barnen spenderar framför datorn, mobilen, surfplattan och andra skärmar. Och hur barn och föräldrar försöker lösa konflikter kring detta.

Gäst i Lilla Aktuellt Söndag är en av männen bakom succéspelet Minecraft. Han tillbringar dygnets alla vakna timmar framför datorn.

Lilla Aktuellt Söndag, klockan 19.45 i Barnkanalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.