I Deje i värmländska Forshaga är myggen så många att det är svårt att vistas utomhus. Foto: Lennart Nygren/TT

Myggfälla fångar miljoner blodsugare

Uppdaterad
Publicerad

Forshaga kommun storsatsar på myggfällor. Hittills har över 13 miljoner mygg fångats.

– Myggen är ett socialt problem här, säger Maths Håkansson, ordförande i den lokala villaägareföreningen.

I Deje i värmländska Forshaga är myggen så många att det är svårt att vistas utomhus. Uteplatser är antingen inglasade eller täckta med nät och villapriserna har sjunkit i takt med att myggen blivit fler.

– Inte ens katterna går ut när det är som värst, säger Nils-Erik Gunnarsson, en av villaägarna i Deje som satsat på egen myggfälla.

Översvämningsmyggan

Det var för fem år sedan som Deje i Forshaga drabbades av översvämningsmyggan, en långflygande, aggressiv stickmygga som funnits länge i Sverige, men som förökat sig snabbt och spridit sig till allt fler kommuner i landet de senaste åren.

När klagomålen hopades beslöt Forshaga kommun, i samarbete med den lokala villaägareföreningen, att pröva gasoldrivna myggfällor, ursprungligen utvecklade av amerikanska armén för djungelkrigföring.

Gasoldrivna fällor

– Gasolen ger värme, en tablett med doftämne gör att myggorna tycker det luktar däggdjur och människa. Dom sugs in i en behållare och kan inte komma ut igen, berätta kommunekolog Britt-Marie Olsson.

Först prövades dom kommunala fällorna vid dagis och äldreboenden, men fångssiffrorna mer än fördubblades, när kommunekologen istället flyttade ut dem till våtmarkerna, myggornas kläckningsområden.

– Förra året tog vi åtta miljoner mygg på hela säsongen, i år har vi hittills fångat 13,5 miljoner och då återstår ändå halva myggsäsongen, kontaterar Britt-Marie Olsson, som jobbar sju dagar i veckan med att tömma myggfällor och föra statistik över fångsterna.

Privatfällor ökar

Forshaga kommun har nu 26 fällor utplacerade längs med Klarälvenoch alltfler privatpersoner skaffar egen fälla.

– Det var hemskt när vi kom hit, men nu är det drägligt så att vi kan njuta av sommaren. Fällan har gjort enorm skillnad, säger Lotta Rajamäki med sommarställe invid Klarälven.

– Jag som gillar att hoppa studsmatta kunde bara hålla på en minut för alla myggen. Nu är det mycket bättre, säger dottern Johanna Rajamäki, elva år.

Håller rent på 4 000 kvadratmeter

Fällor finns i olika prisklasser, men den mest effektiva, som påstås kunna hålla myggfritt på 4 000 m2, kostar uppemot 14.000 kronor.

Villaägareföreningen i Deje menar nu att Fortum, som gynnar myggornas miljö genom reglering av Klarälven, också borde bidra med pengar till dom drabbade.

– Jag tycker frågan borde upp på regeringsnivå, säger Maths Håkansson, ordförande i villaägareföreningen.

Kommunens ekolog håller med.

– Vi behöver mer resurser och samordning. I och med klimatförändringarna kommer myggan dessutom att forstätta sprida sig, konstaterar Britt-Marie Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.