Myndighet: Behövs miljarder för att bli föregångsland

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten vill senarelägga den första auktionen där företag med stora koldioxidutsläpp kan få driftsstöd för att fånga in och slutlagra koldioxid under jord. Och man vill att regeringen skjuter till ytterligare 1,5 miljarder  – om Sverige ska lyckas gå före och kunna utveckla tekniken.

Det finns i dag få länder som har ett regelrätt driftsstöd till företag med stora utsläpp som vill fånga in och lagra koldioxid, till exempel under havsbotten i Nordsjön.

Energimyndigheten ser gärna att Sverige blir ett föregångsland för tekniken. Det anses krävas för att Sverige ska nå sina klimatmål med i princip noll koldioxidutsläpp till år 2045, och negativa utsläpp efter det.

Under måndagen lämnade Energimyndighetens in sin slutrapport till regeringen, med ett förslag om ett driftsstöd med omvänd auktion till företag med stora biogena utsläpp. Där ingår särskilt pappers- och massaindustrier och kraftvärmeverk.

Prislappen dubbelt så dyr

Men nu uppger företagen i rapporten att det här sannolikt kommer att kosta mellan 1 100 och 2 000 kronor per ton koldioxid, vilket är nästan dubbelt så mycket som tidigare skattningar.

Energimyndigheten anser därutöver att summan på 400 miljoner som har avsatts för auktionen i regeringens höstbudget inte är tillräcklig, om Sverige ska kunna gå före och leda utvecklingen i den här tekniken.

– Det är 1,5 miljard kronor som saknas på det hela taget säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

Energimyndigheten vill också förlänga auktionstiden, eftersom de har frågat företagen och bedömer att det bara finns en sannolik budgivare till en första auktion redan nästa år.

Lönsamhet för att begrava koldioxid

Det är Stockholm Exergi, ett energibolag som bland annat producerar fjärrvärme och som är delägt av Stockholms stad.

Stockholm Exergi säger till SVT att de nu ska studera detaljerna i auktionsförfarandet, men att de hoppas kunna delta i en auktion nästa år.

De har en pilotanläggning idag, och räknar med att kunna avskilja och lagra 800 000 ton koldioxid från ett av sina kraftvärmeverk från 2025. Men även Stockholm Exergi anser att mer pengar är nödvändigt för att få tillräcklig lönsamhet för att begrava koldioxid.

– Vi kan inte få med hela den här anläggningen, om det bara är 400 miljoner kronor i potten. Det vet vi och det tror jag också att regeringen vet. Vi måste börja öppna upp för andra finansieringsformer. Till exempel den frivilliga koldioxidmarknaden, att också de ska få bjudas in och köpa den här typen av rättigheter, säger Anders Egelrud, vd på Stockholm Exergi.

Enligt förslaget ska en auktion öppnas i slutet av 2022, och hållas öppen under 2023 för att fler intressenter än Stockholm Exergi ska kunna vara med och buda i auktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.