Myndigheter nedringda om skyddsrum – många är oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har skyddsrum för ungefär sju miljoner personer. De allra flesta finns i äldre hus byggda under kalla kriget, för sedan 2002 har det knappt byggts några alls.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har myndigheterna blivit nedringda med frågor om skyddsrum. Många är oroliga. Den vanligaste frågan är just: var ligger mitt närmaste skyddsrum?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar till att besöka skyddsrumskartan som finns på myndighetens hemsida.

Men det finns inte skyddsrum i alla fastigheter. I huset där David Segovia bor finns inget. Det närmaste ligger på andra sidan gatan. Frågan är om det finns plats för honom där.

– Det vet jag inte. Det är det som är problemet, säger David Segovia.

Få nya skyddsrum trots befolkningsökning

De allra flesta av Sveriges 64 000 skyddsrum byggdes under Kalla kriget. Fastighetsägaren ska kunna ställa iordning skyddsrummet på 48 timmar.

Sedan 2002 har det inte byggts många nya skyddsrum alls trots att Sveriges befolkning har ökat med över 1,5 miljon människor. Det finns hela nybyggda bostadsområden där det inte finns skyddsrumsplatser åt alla.

– Då ska man fundera på hur man kan ta sig ifrån det området om man blir utsatt för krigets fasor, säger Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.