Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar åtgärder för att bekämpa brott mot bidrags- och skattesystemen under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Fler bidragsfuskare ska avslöjas

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter kommer att få höjda anslag för att lättare komma åt bidragsbrottslingar. Det är en åtgärd från regeringen för att kunna bekämpa välfärdsbrott.

Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogden och Arbetsmiljöverket kommer att få höjda anslag med 111 miljoner kronor för att lättare komma åt bidragsbrottslingar.

– Varje brott skadar tilltron till välfärden, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Ekobrottsmyndighetens resurser ska användas för att öka förmågan att kunna utreda och lagföra välfärdsbrott. För Skatteverket handlar det om att stärka arbetet för att kunna utreda och åtgärda fel i folkbokföringen.

Regeringen ska även tillsätta en utredning för att minska antalet fel i folkbokföringen.

Elektronisk betalning vid rot- och rutjobb

Förutom detta föreslår regeringen krav på elektronisk betalning vid rot- och rutjobb från och med den 1 januari 2020 – då det är lättare att spåra den typen av betalning.

Magdalena Andersson poängterar att skatteundandragande och välfärdsbrott försvårar finansieringen av gemensamma åtaganden som rättsväsendet, utbildning och infrastruktur.

– Det är sämst för de som är absolut mest beroende av detta, säger hon.

Regeringen vill även att fler personer som arbetar tillfälligt i Sverige ska betala skatt – men exakt hur detta ska gå till kommer man att återkomma med, säger finansministern.

Bestämmelserna som presenterades på torsdagen föreslås att träda i kraft den första januari 2021. Enligt Andersson bedömer man att skatteintäkterna kan öka med cirka 700 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer