När mördades Olof Palme?

Publicerad

I uppslagsböcker och nätkällor finns en liten egendomlighet kring mordet på Olof Palme. Nämligen frågan om när han dog ? vilken dag, och till och med vilken månad?

De ödesdigra skotten föll på Sveavägen klockan 23.21, det vill säga sent på fredagskvällen den 28 februari 1986. Men Olof Palme dödförklarades inte av läkarna på Sabbatsbergs sjukhus förrän några minuter efter midnatt (närmare bestämt klockan 00.06), och då var det redan lördag, den 1 mars.

I de flesta fall är detta den tidpunkt som brukar räknas, när läkarna fastslår att en person är död. Men i Palmes fall är skotten på Sveavägen så avgörande, att det är den tidpunkt då de föll som blivit fast i medvetetandet.

Därför står det i uppslagsböcker och nätkällor att Olof Palme dog den 28 februari 1986.

Spelar det då någon roll? Egentligen inte. Viktigare är då kanske att det faktiskt var på lördagen den 1 mars som svenskarna fick reda på att mordet inträffat. De som får frågan ”Vad gjorde du när Olof Palme mördades?” svarar nästan alltid på frågan ”Vad gjorde du när du fick reda på att Olof palme mördats?”.

Och då handlar det, utom för en handfull personer, om lördagen den 1 mars 1986. När landets kyrkklockor ringde på morgonen och många fortfarande fick sina stora nyheter från morgontidningen.

Torbjörn Jacobsson
torbjorn.jacobsson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer