Anmälningarna om barn som misstänks fara illa blir allt fler, enligt kommunerna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Nära tusen orosanmälningar om barn varje dag

Publicerad

Landets socialtjänster tog förra året emot närmare 1 000 orosanmälningar om barn varje dag. Det visar Socialstyrelsens första kartläggning på området.

Totalt fick socialtjänsterna förra året in 331 000 orosanmälningar om barn och unga, enligt Socialstyrelsen.

”Vi kan konstatera en stor ökning av antalet anmälningar de senaste tio åren, vilket bekräftas av kommunerna där man länge sagt att antalet anmälningar har ökat”, säger generaldirektören Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

Flera anmälningar kan röra ett och samma barn. Totalt berörde anmälningarna 2018 180 000 barn, vilket motsvarar drygt åtta procent av alla barn i landet.

Rör ofta föräldern

De flesta, två tredjedelar, rör barn som är tolv år eller yngre och det är vanligare att anmälningarna har att göra med förälderns problematik än orsaker som rör barnet självt. Var femte anmälan rör våld i nära relationer.

38 procent av anmälningarna ledde till att en utredning inleddes.

”Alla anmälningar ska inte utredas, anmälningar är en indikation på oro för hur barnet mår och socialtjänsten gör sedan en bedömning av om en utredning ska inledas”, säger Olivia Wigzell.

Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen. Foto: Sören Andersson/TT

Polis, förskola och skola samt sjuk- och tandvården stod tillsammans för 60 procent av alla anmälningar. Enligt Socialstyrelsen har polisen historiskt stått för en avsevärt större andel av anmälningarna, men ökad kunskap gör att anmälningarna nu också ökar från andra håll.

Förbättringar

Myndigheten konstaterar också att det finns skillnader mellan kommunerna när det gäller hur anmälningarna tas omhand och lyfter behovet av mer enhetlig och likvärdig registrering och dokumentation.

I kartläggningen deltog 80 procent av landets kommuner och stadsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.