Mannen dömdes tillsammans med pojkens mamma till 10 års fängelse för bland annat grov misshandel och vållande till annans död. Han har nu släppts efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.
Bild sprids på nätet
Sedan ett par dagar cirkulerar ett foto av mannen på Facebook, där man bland annat skriver att ”oavsett att han blivit släppt från fängelset efter två tredjedelar skall han inte få komma undan” med en uppmaning att sprida bilden vidare.
Under gårdagen hade bilden delats av 2.000 personer på Facebook. På Facebook finns även grupper där rena dödshot mot mannen förekommer.
Personer hängs ut på nätet
Enligt Mats Nylén, kommunikationschef på Örebropolisen, finns det stora risker förknippade med att personer hängs ut på nätet efter att ha sonat sina brott.
–Det värsta som kan hända är att en person som sonat sitt straff i sin tur utsätts för brott av något slag. De kan bli utsatta för någon form av repressalie.
Det blir allt vanligare att information om människor som dömts och därefter suttit av sina straff sprids av privatpersoner, antingen via internet eller på andra sätt.
–Det hände nyligen en person i Örebrotrakten som dömts och suttit av ett långt fängelsestraff för sexualbrott. När han kom ut hittade grannarna i det bostadsområde han bodde kopior på domen i sina brevlådor, säger Mats Nylén.
Vanligare lägga ut information
Andelen privatpersoner som lägger ut information om polisiära ärenden på nätet har ökat under senare år, enligt Mats Nylén.
–Det har blivit vanligare. Det händer till och med att privatpersoner lägger ut information på exempelvis sajten Flashback medan ett polisingripande fortfarande pågår, exempelvis en husrannsakan.
Oklara regler
Vad gäller spridningen av den här typen av information på nätet är det svårt att veta exakt vilka juridiska regler som gäller.
–I Örebrofallet har den drabbade personen gjort en anmälan om förtal som vi nu ska titta på. Även åklagarmyndigheten kommer att titta på det här fallet, och ärendet kan komma att överlämnas till JK, säger Mats Nylén.
Han ser en fara i att fenomenet växer samtidigt som det råder osäkerhet om de publiceringsregler som råder på nätet.
–Det är ett problem vi har ställts inför. Polisen förfogar inte över friheten på internet. Det kan ju vara helt oskyldiga personer som drabbas, det här är något som kan slå åt vilka håll som helst, säger Mats Nylén.
”Straffet hänger alltid över en”
Även Christer Karlsson, förbundsordförande för föreningen Kriminellas revansch i samhället, är kritisk till att människor som suttit av sitt straff hängs ut.
–Vi tycker att det är för jävligt att man inte ska ha fått sona sitt brott någon gång. På det här sättet hänger straffet alltid över en.
I sitt arbete har Christer Karlsson kontaktats av personer som varit upprörda över medlemmarnas bakgrund.
–Det finns folk som säger att de här människorna inte borde vara ute, men jag väljer att inte bry mig. Man kan ju ha förändrats i fängelset och blivit en annan människa, det kan man ju inte veta.
Aftonbladet publicerar bild
Även Aftonbladet publicerade i går en bild på mannen som 2006 dömdes för att ha dödat Bobby.
Enligt Martin Wåhlstedt, nyhetschef på tidningen, handlar det om en bild som togs vid tiden för rättegången. Han ser inget problem med att publicera fotot.
–I det här fallet handlar det om en person som har begått allvarliga brott. Han har visserligen suttit av sitt straff, men det finns ingen anledning att anonymisera människor. Det är som om vi skulle välja att inte publicera bilder på lasermannen.