Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Nato ökar militär närvaro i Sveriges närområde

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands agerande ligger bakom att Sverige nu ändrar sin militära strategi. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist efter att han tillsammans med sina nordiska kollegor träffat Natos generalsekreterare i dag.

Efter mötet med de nordiska försvarsministrarna betonade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Nato nu trappat upp sin militära närvaro i Östersjöområdet till följd av Rysslands agerande.

– Det vi ser är en rysk militär upptrappning och vi har också sett att Ryssland har använt militär styrka för att ändra landsgränser i Ukraina. Samtidigt är Ryssland ett grannland. Nato söker inte konfrontation med Ryssland. Vi söker samarbete och dialog, men det samarbetet måste bygga på förutsägbarhet och styrka. Det är ingen motsättning mellan ett starkt försvar och en politisk dialog med Ryssland, sade Jens Stoltenberg.

Planerad flygövning med USA

De nordiska försvarsministrarna kom under sitt möte överens om att skapa helt säkra kommunikationer mellan länderna och även att genomföra fler och mer komplicerade militärövningar tillsammans.

– Vi planerar för en Northern flag-övning, en större flygövning, en viktig säkerhetspolitisk signal, som också involverar USA, sade försvarsminister Peter Hultqvist.

”Oacceptabelt”

För Sveriges del är övningarna mycket viktiga menar försvarsminister Peter Hultqvist. De fungerar som en viktig säkerhetspolitisk signal om att det finns ”en gemensam styrka även om vi vi inte är Natomedlemmar”.

Och mottagaren av signalen är tydlig.

– Det är ju alla som eventuellt skulle tänkas ha expansiva tankar och då är det just så att det tydligaste exemplet vi har i vår närhet det är Rysslands annektering av Krim. Det är ju någonting som strider mot internationell rätt. Det är någonting som är oacceptabelt. Det är klart att det ryska beteendet motiverar ju också att vi på olika sätt förändrar och utvecklar vår strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.