Foto: Stefan Hamréus, Länsstyrelsen Dalarna

Nedskräpningen i naturen: Okunskap hos många

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har fler lockas av friluftsliv och vandring. Baksidan är att nedskräpningen i naturen blivit ett allt större problem.

– Vi som jobbar med friluftsliv är övertygade om att folk vill göra rätt, men inte vet hur man ska göra, säger Cajsa Rännar på Friluftsfrämjandet.

Enligt Friluftsfrämjandet har det de senaste fem åren skett en stor ökning av antalet besökare i fjällmiljö, men också i stadsnära friluftsområden. Det har samtidigt inneburit en större påfrestning på naturen.

– Det är mer skräp, det är mer toapapper, det är eldat där man inte får elda. Det är är uppenbart att det finns en stor grupp som hittat till friluftslivet, men som inte vet hur de ska bete sig, konstaterar Cajsa Rännar. 

Det här sommaren ser ut att bli ännu en där många väljer att semestra på hemmaplan, och i många fall väljer att vara ute i naturen. Friluftsorganisationer försöker nu att nå ut med information om vad som gäller för allemansrätten.

– Den är inte bara en rättighet utan innebär skyldigheter också. Det gäller att kolla upp vad som gäller och vilka särskilda bestämmelser som finns i olika naturreservat, säger Cajsa Rännar.

Undvika skräp

Svenska turistföreningen, STF, kommer satsa ännu mer på att motverka nedskräpning den här sommaren. Daniel Skog på STF förklarar att skräp föder skäp.

– När någon lämnar skräp i vindskydd och på rastplatser brukar andra hänga på. Men om det första skräpet aldrig kommer kan vi hålla rent mycket längre.

STF kommer hänga upp behållare med plastpåsar som man kan ta med sig på vandringen och lägga sitt skräp i. På vissa platser bjuds besökare till och med på fika om de tar med sig skräp ner från fjället.

– Det vi vill göra är att uppmuntra de som gör rätt, förklarar Daniel Skog.

Daniel Skog är tf vice generalsekreterare och påverkansansvarig på Svenska Turistföreningen. Foto: privat

Gott om plats

Enligt Cajsa Rännar på Friluftsfrämjandet är det inte fler ute i naturen än vad den tål.

– Naturen är inte full, det finns gott om plats för många fler, men vi måste bli bättre på att sprida ut oss. Det blir några få områden, både i fjällen och i natur nära storstäder, där det blir väldigt mycket folk.

Daniel Skog på STF håller med. Att allt fler hittar ut i naturen tycker han framförallt är en bra sak.

–Vi arbetar med att få folk att utforska fler delar av landet. Det finns tusentals naturreservat att upptäcka!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.