Skatteutskottet avslår Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om en ny nationell folkräkning. Arkivbild. Foto: TT

Nej till ny folkräkning

Publicerad

Det blir ingen nationell folkräkning. Riksdagens skatteutskott har avslagit såväl Moderaternas som Sverigedemokraternas förslag till utskottsinitiativ.

Moderaterna anslog 500 miljoner kronor i sitt budgetförslag för en ny nationell folkräkning. Partiet hänvisar till att det enligt Skatteverkets beräkningar bor cirka 200 000 personer i Sverige på felaktiga adresser.

En ny folkräkning skulle ge staten möjlighet att bättre bekämpa brott och verktyg för att hindra framväxten av utanförskap och parallellsamhällen, enligt M. Förslaget fick bara stöd av SD och KD. SD:s förslag stöddes bara av SD.

Utskottets majoritet konstaterar att Skatteverket fått mera resurser för att förbättra folkbokföringen. Om ytterligare resurser krävs, är utskottet öppet för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.