En telefonmast vid E18. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nio av tio hushåll har tillgång till 5G-nätet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 90 procent av svenska hushåll hade tillgång till 5G-nätet i oktober i fjol. Det är en stor ökning från 2022, då bara 57 procent av hushållen hade sådan täckning.

Men staten har inte uppnått alla delmål.

För åtta år sedan satte regeringen målet att hela Sverige, "där man normalt befinner sig", 2023 ska ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Det målet har man inte uppnått.

Enligt en rapport från PTS om utbyggnaden når mobiltäckningen 95 procent av de utpekade ytorna. Det är främst längs större vägar och högtrafikerade järnvägar som täckningen saknas.

Regeringen satte också målet att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025.

Ett av delmålen – att 98 procent av hushållen och företagen i Sverige ska ha tillgång till fiber eller bredband med hastigheten 1 gigabit per sekund i sin absoluta närhet – är uppfyllt sedan i fjol.

Fakta: 5G

5G står för femte generationens mobilnät och aktiverades i stor skala i Sverige i maj 2020. Nätet erbjuder betydligt snabbare trådlös dataöverföring än föregångaren 4G, som lanserades 2009 och hade en maxhastighet på 10 gigabit per sekund.

Första generationens mobila nätverk, NMT, lanserades i Sverige 1981 och möjliggjorde samtal med trådlösa telefoner. Elva år senare kom 2G, GSM, och sms-funktionen. Det var då mobiltelefonen började bli vanlig. 2004 kom 3G, som satte fart på internetsurfandet i mobilen.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.