Nobelbanketten ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen Nobelbankett i Stockholms stadshus i år på grund av coronapandemin. Det säger Nobelstiftelsens avgående vd Lars Heikensten till Dagens Nyheter.

Nobelpriserna kommer att tillkännages som vanligt i oktober men däremot blir festligheterna i december starkt begränsade till följd av pandemin.

Den traditionella banketten i Stockholms stadshus, som normalt direktsänds i SVT den 10 december, ställs in och konserten i Konserthuset kommer förmodligen att genomföras utan publik, säger Heikensten till Dagens Nyheter.

Coronapandemin

Kan inte samlas så många

Heikensten anger två huvudskäl till att banketten ställs in: Man kan inte samla så många människor trångt bredvid varandra och pandemin gör det osäkert om pristagare och andra kan resa till Sverige.

Hur prisutdelningen ska gå till den 10 december har Nobelstiftelsen inte kommit fram till ännu.

Lars Heikensten säger dock att prisutdelningen inte kommer att bli som vanligt.

”Tråkigt men oundvikligt”

Victoria Dyring Foto: Janne Danielsson, SVT

– Det är ju tråkigt men oundvikligt eftersom vi har ett tråkigt läge. Det är dumt att uppmana folk att samlas och flyga jorden runt just nu, säger SVT:s Victoria Dyring, som lett SVT:s direktsändning av Nobelbanketten under många år.

Nobelbanketten i siffror

Här är statistiken bakom 2019 års Nobelbankett:

  • 35 personer ägnade en hel dag åt att duka borden.
  • Nästan en halv kilometer linneduk användes till 350 meter bord.
  • 5 400 glas och 9 540 olika bestick dukades ut.
  • Totalt 190 personer serverade de omkring 1 350 gästerna.
  • Under middagen stod 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin redo för gästerna. Till avslutning serverades 350 liter kaffe.
  • Runt 25 000 blommor från Ligurien i Italien användes för att dekorera prisceremonin och banketten, bland annat rosor, orkidéer och nejllikor.

Källa: Stadshus restauranger, Nobelkommitén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet