Foto: SVT

Nobelstiftelsens vd: Kan bli oundvikligt att vi agerar

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten utesluter inte att Nobelpriset i litteratur ställs in även nästa år.

– Alternativet att priset delas ut av en institution som saknar legitimitet, är inte attraktivt heller. Det måste finnas ett förtroende, säger han i SVT:s Agenda.

I veckan som kommer vänds världens blickar mot Sverige och tillkännagivandet av årets nobelpristagare. Men i Börshuset kommer dörren att förbli stängd i år.

Svenska Akademiens kris började med rapporteringen om kulturprofilen förra hösten. Men det som varit avgörande är hur anklagelserna har hanterats, säger Lars Heikensten.

Krisen i Svenska Akademien

– Det handlar om hur man förhöll sig till sina egna jävs- och sekretessregler, att man inte anmälde saken till myndigheterna, och därefter tog heder och samvete av varandra. Allt det har sammantaget minskat legitimiteten.

”Behövs en ny nobelkommitté”

Nobelstiftelsen vill inte gå in och detaljstyra hur akademien ska krishantera, men några åtgärder är uppenbara, säger Heikensten.

– Man behöver välja in nya ledamöter som står fria från det som har hänt och som har kompetens. Man behöver utreda jävs- och sekretessbrotten och visa att man respekterar sitt eget regelverk. Och man behöver bilda en Nobelkommitté som står fri från de här händelserna.

Avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har krävt att kulturprofilens hustru Katarina Frostensson ska lämna sin stol i akademien. Lars Heikensten säger att han inte vill göra den typen av detaljerade synpunkter.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters i veckan sade Lars Heikensten att han ansåg att flera ledamöter borde lämna sina stolar. När han får samma fråga i Agenda svarar han:

– Det skulle underlätta. Men det är möjligt att det går att hitta någon annan kombination av åtgärder som fungerar.

Det låter som att du backar lite?

– Jag har sagt tidigare att jag tycker att om man tar förtroendeuppdrag av det här slaget då bör man inse att det kan finnas situationer där man behöver träda tillbaka för sin institutions skull, även om man själv inte tycker att man har gjort fel. Jag tror att det skulle hjälpa om man gjorde det.

Macchiariniskandalen blåste över

Om inte akademien återfår sitt förtroende kan det bli nödvändigt för Nobelstiftelsen att göra ändringar kring utdelningen av Nobelpriset i litteratur.  Det kan handla om att avstå från att dela ut priset eller att utse någon institution som prisutdelare säger han.

– Jag kan tänka mig situationer där det faktiskt är oundvikligt att vi agerar. Men jag hoppas att akademien ska hantera det här, säger han.

Lars Heikensten refererar till den kris som Nobelstiftelsen och Karolinska institutet gick igenom efter Marchiariniavslöjandet.

– Den skuggan som föll över Nobelpriset försvann ganska snabbt. Det är samma sak här. Problemen är allvarliga men de är möjliga att reda upp om man tar tag i dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet