Nollvision ska ge färre självmord

Publicerad

Regeringen presenterar en ”nollvision” för självmord. Ingen bör hamna i en så utsatt position att den enda vägen upplevs vara självmord, heter det.

-Det är bra att man äntligen tar fram en plan för att arbeta mot självmord. Men det har tagit väldigt lång tid. Det är otroligt att man så länge accepterat att omkring 1.400 människor tar livet av sig varje år.

Det säger suicidforskaren Jan Beskow till Dagens Nyheter. Nollvisionen ingår i den folkhälsoproposition som folkhälsominister Maria Larsson (kd) lägger fram i dag.

Minska med en tredjedel
Världshälsorganisationens, WHO, har satt upp målet att minska antalet självmord med en tredjedel till år 2020.

Inom ramen för regeringens program mot självmord får Socialstyrelsen får i uppdrag att sprida information såväl till hälso- och sjukvården som till befolkningen om depressioner, ångest och självmord och om vart man ska vända sig för att få hjälp.

Dessutom ska en nationell funktion inrättas för att utreda självmord, skriver DN.

Tre gånger fler än trafiken
År 2005 tog 1.516 personer sitt liv i Sverige, en uppgång från 2004 då 1.396 personer begick självmord. Det är drygt tre gånger så många som omkommer i trafiken.

På längre sikt har antalet minskat något. 1980 var det 2.237 personer som tog sitt eget liv.

Av de 1.516 personer som tog sitt liv 2005 var 1.219 män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer