Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I sådana lägen är det viktigt att inte sprida desinformation, säger partiledaren Annie Lööf (C). Foto: SVT

Nooshi Dadgostar: ”Ett dystert men väntat besked”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas ja till Nato var ett ”dystert men väntat besked” säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i Agenda.

– Det här kommer förändra Sverige i grunden, säger hon.

V-ledaren menar att Sverige överger en lång historia av alliansfrihet på ett forcerat och förhastat sätt.

– Många känner nog att de inte har fått delta i debatten eller delgivits för- och motargument.

Socialdemokraterna motiverar sin ändrade ståndpunkt med att ett Natomedlemskap är det bästa för Sveriges säkerhet. På frågan om Nooshi Dadgostar inte håller med om den analysen svarar hon:

– Det behöver ju svenska folket få ta ställning till, de röstade ju mangrant senast på partier som lovade att inte leda Sverige in i Nato.

”Våra tjejer och killar”

Dadgostar medger att mycket visserligen har förändrats sedan det senaste valet, men säger ändå att det inte är säkerhetspolitiskt motiverat att fatta beslutet nu, utan att man kunde ha väntat till i höst.

– Jag tycker inte om att vi ska vara delade i Sverige kring ett så viktigt beslut som måste vara folkligt förankrat. Det handlar om våra tjejer och killar som ska ut i krig.

”Osanningar och desinformation”

Centerledaren Annie Lööf vänder sig mot Dadgostars beskrivning om att svenskar kan behöva ge sig ut i krig.

– Nato är en försvarsallians och artikel 5 är en defensiv klausul. Det innebär att man ska ställa upp och försvara när något Natoland blir attackerat, inte att man ska skickas ut på andra länders krig i olika delar av världen, säger Lööf och fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt i sådana här känsliga lägen att inte sprida osanningar och desinformation.

Dadgostar svarar att bilden av Nato som enbart en försvarsallians inte stämmer.

– Nato har länge haft en så kallad ”out of area-strategi”, alltså att man gör offensiva operationer då man hävdar att det ska skydda vår säkerhet på olika sätt. Det är klart att man dras in i detta.

Se ordväxlingen i spelaren ovan eller hela Agendadebatten i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.