Toppdiplomaten Choe Son-Hui har lång erfarenhet av att arbeta med nedrustningsfrågor. Foto: TT

Nordkoreansk toppdiplomat besöker Sverige

Publicerad

En nordkoreansk toppdiplomat är på väg för att besöka Sverige, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Vad hon ska göra i Sverige, och vilka hon ska träffa, är oklart.

– Jag är på väg till en internationell konferens i Sverige, säger Choe Son-Hui, högt uppsatt diplomat på Nordkoreas utrikesdepartement, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Choe pratade med medier på flygplatsen i Peking, Kina. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med nedrustningsfrågor och har varit djupt involverad i arbetet kring Nordkoreas relation med USA, enligt flera medier.

Förväntningar om toppmöte

Uppgifterna kan ses mot bakgrund av stigande förväntningar om ett nytt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea. Sverige agerar mellanhand och tillvaratar USA:s intressen eftersom amerikanerna saknar diplomatisk representation i landet.

Trump och Kim träffades i Singapore i juni, och där var även Choe med. Ledarna skrev då under ett dokument där Nordkorea åtog sig att ”arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön”. Men det arbetet har gått trögt.

Kim Jong-Un var nyligen i Kina och träffade Kinas president Xi Jinping. Enligt Yonhap handlade besöket om Kims nästa toppmöte med Trump. Sydkoreas president Moon Jae-In sade att Kims Kinabesök var ett tecken på att ett toppmöte med USA är nära förestående.

Var ett möte mellan Kim och Trump skulle äga rum är oklart, bland annat Vietnam och Thailand har funnits med i spekulationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer