Novus: Lag och ordning – SD går om M

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna anses inte längre ha den bästa rättspolitiken i Novus undersökning, istället tar Sverigedemokraterna nu över den positionen. Socialdemokraterna toppar fortfarande i flera av väljarnas viktigaste frågor, men med de svagaste siffrorna på flera år. 

Novus har frågat 1 016 personer vilket parti de anser har bäst politik i olika sakfrågor. I två av väljarnas tre viktigaste frågor får nu Sverigedemokraterna mest stöd: invandring och integration (35 procent) och lag och ordning (24 procent). Det är första gången som något annat parti än Moderaterna har ett statistiskt säkerställt bättre resultat i frågan om lag och ordning.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, Adam Marttinen, tror att det bland annat beror på att partiet konsekvent och under lång tid har förespråkat hårdare tag mot kriminella.

– Vi också varit mest trovärdiga i den bakomliggande faktorn, segregationen kopplad till invandringspolitiken. Där tror jag att vi mäter oss starkast av alla partier, säger Adam Marttinen (SD).

Sverigedemokraterna har bäst politik när det gäller lag och ordning, enligt en undersökning från Novus. Foto: SVT

Vikande opinionssiffror

Moderaterna har satsat hårt på just rättspolitiken under hösten med många utspel i medierna och hårda angrepp mot regeringen. Men trots att lag och ordning anses vara en mycket viktig fråga för väljarna så brottas M med vikande opinionssiffror.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tror också att väljarna belönar SD för kopplingen mellan invandringen och kriminaliteten. 

– Men över tid så handlar det också om att presentera politik för att lösa problemen. Det brukar gynna Moderaterna och jag är säker på att det också kommer att betala sig i väljarstöd, säger Gunnar Strömmer (M).

S toppar – men tappar samtidigt

Socialdemokraterna har mest stöd i tre av väljarnas viktigaste frågor, sjukvård, skola/utbildning och äldreomsorg, men det är de svagaste siffrorna på flera år. Gällande äldreomsorgen så delar partiet förstaplatsen med Kristdemokraterna.

Enligt Novusmätningen har Miljöpartiet den bästa klimatpolitiken (22 procent).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.