Varannan svensk tycker att Sverige ska gå med i Nato. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Novus: Över hälften av svenskarna säger ja till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Nästan sex av tio svenskar, 58 procent, säger sig vara för ett Natomedlemskap. Detta är första gången det är statistiskt säkerställt att över hälften av svenskarna ställer sig bakom ett medlemskap i den militära alliansen, enligt Novus.

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ.

Enligt den senaste mätningen säger 58 procent av svenskarna ja till Nato, 23 procent säger nej och 19 procent är osäkra. Mätningarna görs veckovis.

Sverige och Nato

– Nu är en klar majoritet av svenskarna för ett medlemskap i Nato. Undersökningen i förra veckan pekade åt denna riktning, men nu är det bekräftat. Magdalena Andersson sa att hon kände sig trygg med att hon hade svenska folket bakom sig. Denna undersökning bekräftar för första gången tydligt att så är fallet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus

Män mer positiva

Mätningen visar att män är mer positiva till Nato, 69 procent säger ja, jämfört med kvinnor där ja-sidan ligger på 46 procent. En tendens som också hållit i sig över tid.

– Det är en ganska typisk skillnad. Kvinnor har en tendens att vara mer tveksamma och män mer kategoriska, det syns nästan i alla undersökningar, säger Torbjörn Sjöström.

Stödet är också något större i storstäderna jämfört med andra delar av landet.

– Det man kan säga generellt är att alla delar har gått upp lite och att stödet har stärkts, säger Torbjörn Sjöström.

Tycker du att Sverige ska bli medlem i den militära alliansen NATO? Källa: Novus Foto: SVT Grafik

Mer tveksamt i norr

Enligt honom har människor i Norrland varit mer tveksamma till Nato över tid. I den senaste mätningen säger 40 procent ja till Natomedlemskap.

I området Småland, Öland och Gotland har stödet svängt fram och tillbaka, enligt Novus-mätningar. I den senaste undersökningen säger knappt varannan, 46 procent, ja och 39 procent säger nej.

– Gotland har varit en central del i diskussionen. Kanske känner man sig mer utsatt eftersom det är en så strategisk position, säger Torbjörn Sjöström.

Så genomfördes undersökningen

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1010 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18–79 år.

Intervjuerna gjordes mellan 13 maj och 16 maj 2022.

Deltagarfrekvens var 59 procent. Totalt tillfrågades 1700 personer för att få tillräckligt antal svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet