Förtroendet för sjukvården i Sverige är metadels högt, enligt Novus/SVT:s enkät. Till vänster: bild från ett provtagningstält utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska. Foto: Adam Ihse / TT, Christine Olsson / TT

SVT/Novus: Svenskar har högt förtroende för sjukvårdens hantering av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för institutioner och myndigheter i coronavirustider är överlag högt bland det svenska folket. Särskilt hög är tilliten för sjukvården. Det visar en ny mätning av Novus som gjorts på uppdrag av SVT.

Med anledning av spridningen av coronaviruset (covid-19), där den svenska sjukvården och inte minst Folkhälsomyndigheten stått i rampljuset, har Novus/SVT undersökt svenskarnas förtroende för just myndigheter och institutioner.

Bland dessa återfinns sjukvården, Folkhälsomyndigheten, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), den tillfrågades arbetsgivare (om en sådan finns), UD (Utrikesdepartementet), regeringen och skolan.

Coronapandemin

Överlag högt förtroende

Resultatet: Förtroendet är överlag rätt så högt. En övervägande grupp har högt eller ganska högt förtroende för institutionerna och myndigheterna. Bland de svarande har den näst största gruppen valt mellannivån, det vill säga varken högt eller lågt.

Män har i regel signifikant lägre förtroende, medan kvinnor har signifikant högre förtroende, enligt undersökningen.

Sjukvården sticker ut

Tilliten är högst för sjukvården. 26 procent svarar att de har mycket högt förtroende för sjukvården, respektive 33 procent som säger sig ha ganska högt förtroende för den.

Angående Folkhälsomyndigheten uppger 19 procent att de har mycket högt förtroende för myndigheten, och 29 procent säger att förtroendet är ganska högt. Även MSB får övervägande positiva resultat.

Lägre förtroende för regeringen

Vad gäller regeringen är det den enda institutionen i undersökningen som har fler negativa än positiva svar. Bara 11 procent uppges ha mycket högt förtroende för den. Det går att jämföra med de 19 procent som svarar att de har mycket låg tillit till regeringen, och 18 procent säger att de har ganska lågt förtroende.

Om undersökningen

Undersökningen, som gjorts på uppdrag av SVT, genomfördes i Novus Sverigepanel från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldern 18-79 år. Totalt 1 001 intervjuer genomfördes 3-10 mars 2020.

Frågan om förtroende för institutioner och myndigheter gällande coronaviruset löd:

Om du tänker på hur coronaviruset (covid-19) hanterats så här långt i Sverige, vilket förtroende har du för följande institutioner och myndigheter vad gäller deras hantering av viruset i Sverige?

– Sjukvården

– Folkhälsomyndigheten

– MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

– Din arbetsgivare (om du har en, annars ange vet ej)

– UD (Utrikesdepartementet)

– Regeringen

– Skolan

För varje institution/myndighet fick de tillfrågade ange sitt förtroende på en femgradig skala där 1 motsvarar mycket lågt förtroende och 5 mycket högt förtroende.

Resultatet bröts även ner på undergrupper, kön, ålder och partisympati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet