Foto: TT/Santeri Viinamäki (CC BY 4.0)

Nu är det fler syrier än finländare i Sverige: ”Det är historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Finländarna har varit den största gruppen utrikesfödda i Sverige sedan andra världskriget, men nu har syrier gått om. I mars var 158.443 Syrienfödda skrivna i Sverige, jämfört med 152.870 Finlandsfödda, enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån.

– Det har kommit väldigt många syrier hit, säger Tomas Johansson på SCB.

Omfattande arbetskraftsinvandring från Finland ägde rum från andra världskrigets slut till 1980, då gruppen utrikesfödda finländare i Sverige var cirka 250.000.

Sedan dess har gruppen minskat, medan syrier har ökat enormt – 2012 var det 27.510 syrier i Sverige, fem år senare består gruppen av 158.443 personer.

– Syrierna gick om. Det är historiskt, säger Tomas Johansson, utredare på SCB till SvD.

Irak på tredje plats

Statistik över folkmängd efter ursprungsland som SvD begärt ut från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att syrier nu är den största gruppen utlandsfödda i Sverige, följt av finländare, och med irakier på tredje plats.

– I siffrorna ingår inte personer som söker asyl, eftersom de inte är skrivna här. Regelverket säger att folkbokföring ska ske om man förväntas vara bosatt i Sverige minst tolv månader, säger Johansson.

”Tror inte många kommer återvända”

Enligt Joakim Ruist, nationalekonom vid Göteborgs universitet, väntas inte gruppen syrier minska.

– Syrienkriget börjar bli långt nu, och ingen ser något slut på det. Så för varje år som går så blir de människor som kom hit mer rotade, och mer fjärran blir det gamla. Jag tror inte många kommer att återvända, säger han till SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.