Foto: SVT.

Efterlängtat regn i Hälsingland: ”Vi funderade på att göra regndansen”

Uppdaterad
Publicerad

Det efterlängtade regnet är nu här. Under lördagskvällen och natten väntas fortsatta fläckvisa regnskurar. Detta kan innebära starka vindar som kan blåsa på bränder, men efter veckor utan regn togs dropparna emot väl i Hälsingland.

– Vi blev helt överlyckliga, säger Malin Haglund som bor strax utanför Ljusdal.

På söndagen kommer regnskurarna att tillta i intensitet och rör sig även norrut. Framåt nästa vecka kommer intensiteten avta och man kan istället räkna med växlande molnighet och enstaka lokala skurar.

– Under nästa vecka kan man räkna med växlande molnighet i hela landet och några större moln som även kan ge ifrån sig åskskurar. Det kommer vara fortsatt varmt med mellan 25 och 30 grader, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid SVT.

Pågår inte så länge

Lägre temperaturer väntas alltså med anledning av regnet, men enligt Tora Tomasdottir finns det en problematik i väderläget när det gäller bränderna som härjar. Det kommande regnet kommer nämligen föra med sig vindbyar och åska.

– Det kan komma stora regnmängder lokalt men de kommer inte pågå så länge. Tyvärr för det även med sig blåst och åska vilket kan förvärra brandspridning och starta nya bränder, säger Tora Tomasdottir.

Behöver ihållande regn

Det sker alltså ingen förändring i väderläget som nämnvärt underlättar varken brandbekämpningen eller torkan. Men många som nåtts av regn gläds ändå åt det.

– Fantastiskt! Vi blev helt överlyckliga. Vi funderade på att göra regndansen, säger Malin Haglund som bor strax utanför Ljusdal.

Men väderläget kommer fortfarande vara ansträngt med värme, blåst och åska vilket inte gynnar brandbekämpningen eller torkan.

– Vi skulle behöva ihållande regn i flera dagar, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.