Nu drar pollensäsongen igång: ”Tidigare än vanligt”

Publicerad

Fram med näsduken.
Nu drar pollensäsongen igång.
– Det har blivit vårvarmt tidigare än vanligt så då har också pollensäsongen kommit igång tidigare, säger Nitzan Cohen, SVT:s meteorolog.

Trots att det fortfarande formellt är vinter har försäljningen av allergimedicin redan skjutit i höjden. Förra veckan ökade försäljningen med 40 procent jämfört med samma vecka förra året, enligt statistik från Apoteket AB. Störst är försäljningen i sydligaste Sverige men även något längre norrut, i till exempel Värmland, har försäljningen ökat med 34 procent.

Hasseln blommar

Och det är inte så konstigt.

Pollensäsongen har faktiskt redan dragit igång.

Hasseln har börjat blomma i Skåne och på Öland och Gotland. Under veckan väntas det vara över 50 procents risk att pollenhalterna från hassel når höga nivåer i södra Götaland. Samtidigt beräknas det vara förhöjd risk för höga pollenhalter från hassel även i sydöstra Svealand. Längs med sydkusten är det även förhöjd risk för höga pollenhalter från al.

”Tidigare än vanligt”

– Det har blivit vårvarmt tidigare än vanligt så då har också pollensäsongen kommit igång tidigare. Just nu är det al och framför allt hassel, säger Nitzan Cohen, SVT:s meteorolog.

Men det är väl inte vår ännu?

– Vi har ett område i Sverige där det faktiskt är vår. Det är en del av västra och södra Götaland som har fått meteorologisk vår. Det vill säga dygnsmedeltemperatur över 0 grader sju dagar i sträck. Men resten av landet har fortfarande meteorologisk vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer