Nu får du ångerrätt på snabblån

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet införs det ångerveckor på krediter och krav på att det tas kreditupplysning på alla som vill låna pengar. Tanken är att det ska minska de problem med skuldsättning som många snabblån fört med sig.

Förra året hade fick Kronofogden in över 46.000 betalningsförelägganden om sms-lån. Men från och med årsskiftet träder en ny konsumentkreditlag i kraft som är tänkt ska minska de skuldsättningsproblem som den här typen av lån fört med sig.

Trendbrott effekt av lagen

Och att lagen varit på gång har troligtvis redan haft en viss effekt. Under det första halvåret 2010 minskade antalet betalningsförelägganden för sms-lån med en tredjedel jämfört med samma period 2009.

Enligt Jan Åkerlund, kommunikatör hos Kronofogden, är minskningen ett trendbrott som kan bero på att många kreditgivare anpassat sig till den kommande lagen, att Konsumentverket följt upp marknadsföringsdomar och att tjatet om konsekvenserna av den här typen av lån nått fram.

-Det är främst de unga som har förstått nackdelarna. I början så var fördelningen 50/50 – för de som tog lånen för räkningar och de som tog lånen för konsumtion. Och de som stod för konsumtionen var de unga, säger han.

-Sedan har vi sett en trend att de som tar sms-lån är de som behöver pengarna, för att få ihop sin budget och täcka andra skulder. Man tar ett halmstrå. Den som tar ett snabblån för diskmaskinen har inga kontanter och får inga andra krediter, fortsätter Åkerlund.

Kreditprövning ett måste

Konsumentkreditlagen innebär att informationen om vad lånet innebär ska vara tydlig både i marknadsföringen och då avtalet ingås. Till exempel måste det framgå hur stor den effektiva räntan blir, alltså den totala kostnaden för lånet.

Med den nya lagen införs även en ångerrätt på 14 dagar. Dessutom ska det alltid göras en kreditprövning. Men Jan Åkerlund är osäker på vad det kommer att innebära i praktiken.

-Sedan säger de också att det gör inget om du har en betalningsanmärkning. Det lagen säger är att det ska göras en kreditprövning, det vill säga ta reda på kreditvärdigheten. Hur det sedan påverkar beteendet återstår att se, säger han.

Jan Åkerlund ser den nya lagen som ett steg framåt men tror ändå att det behövs mer för att hindra folk att hamna i skuldfällan.

-Från vår del är det viktigt att poängtera: Du föds inte med sunt förnuft i privatekonomi, utan det lär du dig. Lagen är inte det enda som krävs, utan även en utbildning om vad obetalda lån får för konsekvenser och hur svårt det kan vara att ta sig ur skuldfällor. Här har vi ett ansvar att fortsätta varna, säger han.

Ulrika Zaccheus

ulrika.zaccheus@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.