Microsofts grundare och dåvarande ordförande presenterar Windows XP i oktober 2001. Foto: TT

Nu går Windows XP i graven

Uppdaterad
Publicerad

Världens näst vanligaste operativsystem monteras nu ner. Från och med i dag kommer Microsoft inte längre att uppdatera Windows XP.

För tolv och ett halvt år sedan släppte Microsoft sitt nya operativsystem Windows XP, som kom att bli den dominerande plattformen i världen ända till i augusti 2012, då Windows 7 seglade förbi. Ännu i mars i år användes XP på nästan 28 procent av alla datorer i världen.

Operativsystemet kommer fortfarande att kunna användas, men säkerhetsexperter varnar för att riskerna snabbt kommer att öka.

– Hackare kommer att ta tillfället i akt och utnyttja dem som inte har ordning på torpet, säger revisionsföretaget Ernst & Youngs säkerhetschef Mark Brown till BBC.

Dyra investeringar

Och även om datasäkerhetsföretagen kommer att fortsätta uppdatera antivirusprogram och brandväggar till XP så väger det inte upp att själva operativsystemet inte längre uppdateras.

– Ju äldre operativsystem desto större blir säkerhetsriskerna, säger chefen för säkerhetsföretaget AVG:s småföretagsavdelning, Mike Foreman, till BBC.

För många företag i världen väntar nu dyra investeringar i nya operativsystem och datorer. Bland de som är sent ute finns Storbritanniens regering, som enligt BBC har valt att betala Microsoft motsvarande omkring 58 miljoner kronor för att departementens XP-datorer ska få support i tolv månader till.

En majoritet av alla bankomater i Sverige körs också på Windows XP, uppger PC För alla.

Skrämselkampanj

Microsoft själva har kör nu en veritabel skrämselkampanj för att få XP-användarna att köpa ett nyare operativsystem. Bland annat har man varnat för att surfa och använda e-post på XP från och med i dag.

Varför måste då Windows XP dö? Microsofts egen förklaring är i enklaste laget: ”Man brukar sluta att ge service till mjukvara när den blir äldre och tekniken utvecklas”, skriver företaget helt sonika på sin hemsida.

Är du osäker på om du använder XP kan du kolla det på amirunningxp.com.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.