Algblomningen har kommit i gång i Östersjön. Bilden är tagen i juli 2008. Foto: Kustbevakningen/TT

Nu har algerna börjat blomma i Östersjön

Publicerad

Startskottet för årets algblomning har gått, det visar analyser från SMHI. Det är framförallt i området mellan Öland och Gotland som det finns en risk att det bildas ansamlingar i nuläget. Men badsugna midsommarfirare ska inte behöva oroa sig eftersom de blågröna algerna behöver lite mer tid och stabilt väder, även om de kan förekomma lokalt.

Det är inte bara människor som njuter av det vindstilla och varma vädret som präglat Sverige de senaste dagarna. Samma klimat är även det alger trivs allra bäst i.

– De gillar lite samma som vi människor. Vi har den här blomningen som startat nu och det ser ut att vara ganska fint väder, soligt och inte så mycket blåst framöver. Det är precis det Cyanobakterier älskar för att växa bra, säger Markus Lindh, marinbiolog på SMHI.

Under förra årets extremvarma sommar startade algblomningen ovanligt tidigt och var redan i full gång vid den här tiden, men i år har den startat vid en mer normal tid.

Kan vara giftigt

Algblomningen i Östersjön består av det som kallas blågröna alger, vilka tekniskt sett är bakterier vid namn cyanobakterier. Exakt vilka sorter som enligt SMHI:s satellitbilder nu börjat blomma runt Öland, Gotland och upp mot finska viken är inte helt säkert, då det krävs mikroskopianalyser för att avgöra det.

Från SMHI:s senaste utsjöexpedition kunde man dock se både typerna Aphanizomenon och Nodularia.

– Nodularia är en typ av Cyanobakterie som kan producera toxinet nodularin, men vi kan inte utifrån satellitbilder eller mikroskopianalyser bekräfta om de producerar giftet eller inte, det kräver mer avancerande analyser, säger Markus Lindh.

Undvik bad i ”blågrön soppa”

Giftet är framförallt farligt om man får det i sig, alltså för barn, hundar och boskap.

– Sen finns det vissa människor som kan vara extra känsliga eller ha öppna sår till exempel, så vi rekommenderar att om man ser en blågrön soppa ska man undvika att bada i det.

Men de som sett fram emot ett midsommardopp kan trolig andas ut – någon större risk att stöta på en sådan blågrön soppa vid stränderna kan SMHI inte se. Just nu i alla fall.

– Blir det en pålandsvind när de här ansamlingarna har bildats kan de tryckas in mot kusterna och då kan det besvärligt, dessutom kan ju blomningar också förekomma lokalt i varma vikar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.