Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas Juno Blom, partisekreterare, och Nyamko Sabuni, partiledare. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bottensiffror för Liberalerna: ”Lägsta siffran sedan 1972”

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Socialdemokraterna faller och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren. Det visar Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning som täcker väljaropinionen i november.

Undersökningen, som publiceras två gånger om året, visar att stödet för för Socialdemokraterna backat till 29,4 procent, jämfört med 33,7 procent i majundersökningen som visade ett kraftigt uppsving för partiet efter vårens hantering av coronapandemin. Andra opinionsundersökningar efter sommaren visade dock på att det var ett kortvarigt uppsving.

Enligt partisekreteraren Lena Rådström Baastad var nedgången väntad.

– Det var ett exceptionellt läge i våras – Sverige enades och det var inte konstigt att siffrorna ökade, säger hon. 

I valet 2018 fick partiet 28,3 procent av rösterna.

Liberalernas kräftgång fortsätter

Liberalernas väljarstöd har minskat stadigt sedan valet då man fick 5,5 procent och har under lång tid legat under riksdagsspärren

SCB:s undersökning visar att kräftgången fortsätter då partiet har stöd av 3,0 procent av väljarna, jämfört med 3,3 procent i maj.

– Det här är naturligtvis katastrofsiffror, säger Elisabeth Marmorstein, som tillägger att det är den lägsta nivå partiet haft sedan SCB inledde sina mätningar 1972.

– Det går inte att komma ifrån att de är riksdagens sorgebarn.

SCB:s partisympatiundersökning november 2020. Foto: SVT

Liberalernas partisekreterare, Juno Blom, skriver i en kommentar till SVT att det är ett ”tufft läge” för partiet och att återvinna väljarnas förtroende kommer att ta tid och endast kan återfås genom att ”vara tydlig över tid”. Juno Blom skriver också att partiet har förstått att man i god tid före nästa val måste ge besked om ”vem man vill se som statsminister”. 

Inom partiet pågår det en strid om och i så fall när man ska lämna januariöverenskommelsen. Partiledaren Nyamko Sabunis plan är, enligt Elisabeth Marmorstein, att nästa höst meddela att man lämnar januariavtalet och att man vill se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister efter valet 2022.  

Miljöpartiet fortsatt nära spärren

Moderaterna behåller sin position som det största oppositionspartiet med 22,1 (20,1) procent följt av Sverigedemokraterna med 17,6 (17,1) procent.

– Moderaterna har tagit ledartröjan i oppositionen under pandemin och det har betalat sig, säger Elisabeth Marmorstein

Miljöpartiet befinner sig fortsatt nära riksdagsspärren med sina 4,2 (4,1) procent medan Vänsterpartiets ökar till 9,3 (8,2) procent, det högsta stödet i SCB:s mästningar sedan 2004.  Centerns väljarstöd landar på 7,6 (6,0) procent och Kristdemokraternas på 5,4 (6,4) procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer