”Vi kan få uppemot 25-30 grader i helgen i hela landet” säger SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Simon Krona/SVT

Efter rekordkalla juli: Nu kommer värmeböljan

Uppdaterad
Publicerad

I nästa vecka kommer sommarvärmen tillbaka till Sverige och denna gång ser den ut att stanna ett tag. På vissa håll i landet väntas uppemot 30 grader.

Efter en rekordkall juli kan det nu vara läge att plocka fram badkläder och solkräm. Från och med nästa vecka är sommaren och de varma temperaturerna tillbaka igen. Redan i början på veckan börjar temperaturerna stiga.

– Under onsdag växer högtrycket och tar med sig Europavärmen in över oss, säger SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt.

Värmeböljan väntas nå sin kulmen under lördagen.

– Då når värmen upp i hela landet och det blir högsommarvärme även i Norrland. Lördag och söndag, då värmeböljan är som starkast, kommer temperaturerna ligga mellan 25 och 30 grader i princip i hela landet, säger Josefine Bergstedt.

Stannar kvar

Varmt kommer det att vara hela nästa vecka och några dagar in på veckan som följer. Men varmare än temperaturerna som nådde landet i juni, då även nya värmerekord sattes på sina håll, ser det inte ut att bli.

– Vi pratar inte om några rekordtemperaturer men det skulle kunna bli nästan lika varmt. I juni hade vi uppemot 30 grader på flera håll, säger Josefin Bergstedt.

40 grader i Europa

I veckan har det varit extremt varmt i delar av Europa där temperaturerna stigit mot 40 grader på vissa håll. Myndigheter i många länder har varnat för att värmen kan innebära fara för liv. Frankrike, Grekland, Italien, Spanien, Schweiz och Rumänien beräknades under helgen få temperaturer runt 35-40 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.