Nu säger svenskarna nej till euro

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan var fler för än emot euron. Men nu har intresset för EMU svalnat kraftigt, visar en ny Sifo-undersökning.

Hela 50 procent av de tillfrågade skulle rösta nej till ett svenskt medlemskap i EMU om det var omröstning i dag. Det visar en Sifo-undersökning som Agenda har låtit göra. 39 procent vill ha euron som ny valuta medan 11 procent är tveksamma.

När Sifo ställde samma fråga i april förra året såg det helt annorlunda ut. Då var majoriteten för en ny valuta, med 47 procent ja-röster mot 45 procent nej-röster.

När det var folkomröstning i september 2003 röstade 56,1 procent nej, medan 41,8 procent sade ja till euron.

Unga kvinnor skeptiska

Sifo:s undersökning visar att männen fortfarande är mer positiva till euron med 46 procent ja-röster mot 33 procent bland kvinnorna.

Mest euro-skeptiska är unga kvinnor. Bara 21 procent av kvinnorna i åldern 15-29 år skulle rösta ja, jämfört med 48 procent ja-röster hos män i samma ålder.

1.000 personer fick frågan ”Om det vore folkomröstning i EMU-frågan Skulle du då rösta ja eller nej till ett svenskt medlemskap i EMU och införa euron som valuta?”. Intervjuerna gjordes per telefon den 22-25 februari.

Hedvig Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.