”Mamman har vetorätt” – I dag delas bara barnbidraget om bägge föräldrarna godkänner det. Foto: Scanpix

Regeringen: Nu ska barnbidraget delas lika

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att barnbidraget delas lika mellan föräldrarna. Det berättar idag socialminister Göran Hägglund (KD) i en intervju i SVT:s Politik i fokus.

– Idag har mamman i princip en vetorätt mot delat barnbidrag. Det är inte tidsenligt och det kan också bli en källa till konflikter inte minst om föräldrarna väljer att gå skilda vägar, säger Göran Hägglund till SVT.

Efter flera års utredande och diskussioner är alltså regeringen nu beredd att definitvt sätta ner foten. I en departementsskrivelse som presenteras i morgon föreslås att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrar som har gemensam vårdnad. Förändringen ska träda i kraft den 1 mars 2014.

Gäller även vid skilsmässor

För barn födda efter den 1 mars 2014 sker förändringen automatiskt, för barn födda tidigare måste en av föräldrarna anmäla detta önskemål för att barnbidraget ska delas.

Enligt nu gällande regler måste båda föräldrarna vara överens om att barnbidraget ska delas. I praktiken har alltså en förälder en vetorätt. Men i och med lagändringen kommer det inte att vara möjligt.

Störst praktisk betydelse har denna förändring sannolikt för barn där föräldrarna skiljer sig. Även där kommer grundregeln att vara delat barnbidrag vid växelvis boende. Det innebär att om barnet bor lika mycket hos mamman som hos pappan ska pappan få halva barnbidraget.

Förra förslaget skapade konflikter

Redan 2006 infördes regler som gör det möjligt att på frivillig väg dela barnbidraget. Det här har, enligt regeringen, haft liten betydelse samtidigt som det skapat konflikter mellan skilda föräldrar.

I dag delas barnbidraget när ett barn bor växelvis i endast 14200 fall. Det kan jämföras med att sammanlagt nästan en tredjedel av alla barn, eller 158 000, bor växelvis hos mamman och pappan. För alla dessa blir nu grundregeln att barnbidraget delas.

* När föräldrarna har gemensam vårdnad ska barnbidraget som huvudregel betalas ut med hälften till vardera föräldern

* Föräldrar som gemensamt ansöker om det kan välja att barnbidraget enbart utbetalas till en av föräldrarna.

* Om barnet bor växelvis hos båda föräldrarna betalas barnbidraget med hälften till vardera föräldern. Den förälder som vill ha en delning ska kunna visa att barnet bor växelvis.

* Barnbidraget betalas ut till ena föräldern om barnet varaktigt bor där. om den andra föräldern av olika skäl inte kan delta i vårdnanden eller har visat sig olämplig som vårdnadhavare.

* Barnbidraget är 1 050 kr per månad.

* Förändringen föreslås träda i kraft 1 mars 2014

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer