Foto: TT

Nu snor alliansen ännu ett S-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen presenterade i dag ett förslag om att alla elever ska få gratis läxhjälp. Det är därmed fjärde gången på kort tid som regeringen kommer med förslag som Socialdemokraterna redan lagt.

– Vi utgår från de problem som finns med att barn och unga lär sig för lite. Då är det inte så konstigt att man hamnar ganska nära varandra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till SVT.

I dag kan SVT Nyheter avslöja det senaste i raden av förslag för att få den nedåtgående trenden i den svenska skolan att vända. Alliansen föreslår nu att skolornas huvudmän ska bli skyldiga att erbjuda läxhjälp för elever som riskerar att inte nå kunskapskraven.

– Det här ger möjligheter för alla elever att ta del av läxorna, kunna plugga på och hålla ett gott tempo i studierna, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Skrivs in i lagen

Regeringen föreslog redan i budgetpropositionen för 2014 en tidsbegränsad satsning med frivilliga statsbidrag för läxhjälp. Men dagens förslag är betydligt mer långtgående. Det ska skrivas in i skollagen från den 1 juli 2015 och kostar mer pengar, 400 miljoner kronor om året. Socialdemokraterna föreslog i september i fjol i skuggbudgeten en satsning på hundra miljoner kronor för att kunna erbjuda alla barn i Sverige läxhjälp.

– Det är bra att regeringen anammar en del av de förslag vi redan lagt, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson.

– Socialdemokraterna har ett liknande förslag. Men deras kommer inte att räcka. Med vår satsning kommer alla skolor att kunna erbjuda läxhjälp ett antal timmar varje vecka för dem som behöver, säger skolminister Jan Björklund (FP).

Likartad skolpolitik

På senare tid har röster höjts om att allianspartierna och Socialdemokraternas skolpolitik blivit allt mer lika. Faktum är att alliansens förslag om läxhjälp är det fjärde på kort tid där regeringspartierna kommer med förslag som Socialdemokraterna redan lagt. Förutom läxhjälp handlar det om sommarskola, 10-årig grundskola och mindre klasser i lågstadiet.

– Regeringen vill få bort kritiken mot de sjunkande skolresultaten från debatten under valrörelsen. Alliansen vill hellre prata om ekonomi och förmågan att leda landet. Frågor som det svenska folket anser att alliansen är bättre än Socialdemokraterna på, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein.

Oenighet om ”läxrut”

En stor skillnad finns dock fortfarande mellan allianspartierna och Socialdemokraterna när det gäller skolpolitiken. Nämligen frågan om Rut-avdrag för läxhjälp.

– Det är en märklig princip som vi vill avskaffa om vi vinner valet, säger Magdalena Andersson.

– Det kommer att vara kvar om vi vinner valet, säger skolminister Jan Björklund (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.