Foto: Skärmdump www.sexismdetector.com

Ny app: så sexistiska är dina vänner

Uppdaterad
Publicerad

Över 8 miljoner kommentarer har samlats in av den sida som två hackare kopplat ihop med Facebook – kommentarer som visar precis hur stereotyp din umgängeskrets är.

– Vi har sett fenomenet, att tjejer får en annan typ av kommentarer på Facebook än killar. Vi tänkte att det här lilla hacket kunde belysa det, säger Jonatan Heyman, en av applikationens skapare.

Godkänner du applikationen på hemsidan får den tillgång till alla dina vänners profilbilder – och de kommentarer som lagts på dem. Ett par minuter går, den analyserar och delar upp. Plöstligt dyker två ordmoln upp på skärmen.

Stereotyp verklighet

I det rosa molnet snurrar, när SVT:s reporter provar, ord som ”vacker”, ”tack”, ”snygg” och ”saknar”. I det blå molnet kan man läsa en del svordomar och ord som ”aldrig”, ”faktiskt”, ”bror” och ”nice”.

Stereotypt, minst sagt. Men resultatet är, enligt hackets skapare Jonatan Heyman och Emil Stenström, helt sanningsenligt.

– Accepterar man så kan vi hämta ut precis alla kommentarer på vänners profilbilder, säger Jonatan Heyman.

Det är inget nytt fenomen. Facebook har ett API som gör att användare utifrån, exempelvis appar, kan komma åt en användares information om användaren tillåter det.

”Precis som i det vanliga livet”

Patrik Steorn är modevetare med inriktning mot genusfrågor på Stockholms universitet. Han menar att de sociala medierna fyller en särskild funktion för könsroller. Det är en plats där man tittar på andra och visar upp sig själv.

Det man skriver i kommentarer är alltså inte bara något man vill berätta för sin vän – det handlar även om att framställa sig själv på ett visst sätt.

– Det är precis som i det vardagliga livet. Man bekräftar varandras kvinnlighet och maskulinitet och använder ord som bekräftar ens egen könsroll.

I de ordmoln som dyker upp på skärmen när SVT:s reporter provar är en sak tydlig. Det rosa, kvinnliga molnet, präglas av bekräftelser vad gäller utseende. Det blåa molnet består av mindre värdeladdade ord.

– Om den här sidan är tillförlitlig så säger den rätt mycket om en persons umgängeskrets. Men också om relationer. Att använda mycket känsloord exempelvis kan tyda på att man i relationen pratar mycket om, och delar ett intresse för känslor, säger Patrik Steorn.

Måste ta bort den själv

För att applikationen inte ska ha tillgång till vänners profilbilder och kommentarer i framtiden måste användaren själv ta bort den i sina inställningar.

Men enligt skaparna själva så lagras kommentarer och uppgifter om vem som skrivit dem i applikationen – för alltid. Helt enligt Facebooks policy.

– Själv lägger jag inte upp allt för privata saker på Facebook. Jag jobbar ju med sådant här själv och vet hur det fungerar. Men det är många som inte är tillräckligt medvetna, säger Jonatan Heyman.

Fakta: så kommer appen åt ditt konto

*Appar kan komma åt den mesta information som man lämnat ifrån sig till Facebook, efter att man godkänt att de får göra just det.

*När det gäller exempelvis bilder så kan man ställa in så att bara ”vänner” ser dem efter att man laddat upp dem, men om den vännen i sin tur delar bilden vidare så har man inte möjlighet att senare ”ta bort” bilden från nätverket ).

*Apparna som du har godkänt hittar du under menyvalet ”Applikationscenter” i vänsterkolumnen på Facebook. Därefter väljer du ”Dina applikationer”. Där kan man välja att ta bort appar som man inte längre vill ska ha tillgång till materialet på Facebook (men de kan ju ha sparat ner den information de hittills haft tillgång till).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.