Foto: TT

Ny asylprognos släpps i dag

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kommer i dag med sin nya prognos över antalet förväntade asylsökande till Sverige i år.

Striderna i Irak och Syrien, det är några av de främsta anledningarna till att antalet asylsökande ökat kraftigt hittills i år. Och när fler söker asyl i Sverige stiger samhällets kostnader.

– Jag vet att det kommer att orsaka spänningar. Därför vädjar jag till svenska folket att visa tålamod och att öppna sina hjärtan.

Så sade förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) vid Moderaternas valupptakt på Norrmalmstorg i Stockholm i augusti i år.

Prognosen skrivs upp

Bara några veckor tidigare hade Migrationsverket kommit med sin prognos som skrev upp antalet förväntade asylsökande i år rejält jämfört med prognosen i april, från 61 000 till 80 000. Verket lämnade också utrymme för att siffran kunde stiga till 89 000.

Även för 2015 skrevs prognosen upp, från 52 000-70 000 i april till 64 000-94 000 i juli.

Fördelning återkommande problem

Vad som står i asylprognosen, som kommer vid lunchtid i dag, är okänt. Men ingen tror att antalet flyktingar väntas minska.

Ett ständigt återkommande problem är att fördelningen mellan kommunerna i Sverige är väldigt ojämnt när det gäller flyktingmottagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer