Ny bedrägerivåg av ”Microsoftligan”

Uppdaterad
Publicerad

Blir du uppringd av någon som utger sig för att vara från Microsofts tekniska support? Lägg på luren i så fall.

En ny bedrägerivåg sveper nu över Sverige. Många har redan blivit lurade på tusentals kronor.

Bluffen att engelsktalande personer med indiskklingande dialekter ringer upp privatpersoner och utger sig för att representera Microsoft har förekommit i några år. Men nu har ligan skruvat upp tempot.

– De senaste dagarna har det kommit in många anmälningar. Bara i Stockholmsområdet rör det sig om 30-35 anmälningar, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

De som ringer berättar att den uppringdes datorn blivit infekterad och erbjuder sig för en mindre summa att rensa den.

Kontonummer lämnas ut

I samband med att den mindre summan ska betalas har den uppringde lämnat ut kortnummer och säkerhetskod och då blivit av med pengar.

– I något fall har det handlat om upp till 35.000 kronor, säger Lars Andersson, rotelchef vid bedrägericenter vid Västernorrlandspolisen.

Polisen ger rådet till alla som blir uppringda på det sättet att bara lägga på luren.

Microsoft betonar att företaget inte ringer upp kunder på det här viset.

Fakta: Så undviker du att bli lurad

  • Blir du uppringd av någon som påstår att de ringer från exempelvis Microsofts tekniska support utan att du först kontaktat företaget så lägg på luren. Enligt företaget ringer det inte upp sina kunder på det viset.
  • Lämna inte ut kontouppgifter eller kortuppgifter på telefon.
  • Om du får ett misstänkt mejl där konto- eller kortinformation efterfrågas så ska du ta bort mejlet och inte klicka på några länkar.

Källa: Microsoft och polisens nationella bedrägericenter (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.