Ny EU-strid för snuset

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par år kan snus börja säljas i hela EU. Åtminstone om den svenska regeringen får som den vill.

Sverige satsar på en ny strategi för att förbudet att sälja snus inom EU ska hävas. Handelsminister Ewa Björling (M) lägger fram ett samlat förslag vid Konkurrenskraftsrådets möte i Bryssel på måndag.

Anledningen är att direktivet för tobaksprodukter nu ses över och Sverige ser en chans att påverka genom den fria rörlighet för varor som gäller inom EU.

Öppen marknad om två år

Om allt går Sveriges väg skulle den europeiska marknaden öppnas för snus 2013.

Enligt det nuvarande tobaksproduktdirektivet från 1992 är det förbjudet att marknadsföra och sälja snus inom EU. När Sverige anslöt sig till unionen 1995 fick vi ett permanent undantag.

-Samtidigt tillåts liknande och mer farliga produkter, påpekade Ewa Björling i samband med att hon informerade riksdagens EU-nämnd om den svenska strategin på fredagen.

Enhetlig reglering

Hon föreslår en enhetlig produktreglering för alla tobaksvaror:

* Gränsvärden för vissa farliga ämnen i alla tobaksprodukter.

* Förbud mot farliga tillsatser.

* Krav på hygienisk produktion.

* Märkning av utgångs- eller tillverkningsdatum.

-Vårt mål är att minska bruket hos minderåriga. Därför vill vi ha förbud mot smaker som lockar yngre, sade Björling.

TT

Sverige och USA i topp

* Sverige är världens största snusmarknad sett till konsumtionen per invånare och näst störst efter USA mätt i antal dosor.

* Bland män är snusning vanligast på Gotland, i Dalarna, Värmland, Norrbotten och Västernorrland. Flest kvinnliga snusare finns i Jämtland, Norrbotten och Västernorrland.

* Enligt Folkhälsoinstitutet orsakar snus cancer i mage och matstrupe. Risken för cancer i matstrupen är hela tre gånger högre än för icke tobaksbrukare. Enligt institutet ökar snus även risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Källor: Swedish Match och Folkhälsoinstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.