Riksrevisionen efterfrågar bland annat ett samlat nationellt ansvar för vårdhygienfrågor. Foto: Foto: TT

Ny granskning: Sveriges smittskydd måste stärkas

Publicerad

Det svenska smittskyddet måste förbättras för att kunna hantera framtida pandemier, det framkommer i en ny granskning av Riksrevisionen.

– Regeringens styrning har inte tagit höjd för att smittskyddet behöver fungera effektivt både i ett normalläge och vid pandemier. Dessutom är inte smittskyddslagen utformad för att kunna hantera lägen med omfattande smittspridning, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Brister i regelverk, otillräckliga system för insamling av data för övervakning och uppföljning av smitta är några av de punkter som lyfts i granskning. Riksrevisionen efterfrågar generellt ett bättre och mer klarlagt samarbete mellan instanser, både på nationell, regional och lokal nivå. Bland annat rekommenderas en enskild myndighet med ansvar för vårdhygienfrågor.

– Ett samlat nationellt ansvar för vårdhygienfrågor skulle kunna bidra till ett effektivare smittförebyggande arbete. Men det förutsätter att regioner och kommuner arbetar långsiktigt och förebyggande inom vården och omsorgen, säger Ann-Christin Johnreden, projektledare för granskningen.

Analys av vaccinationer

Folkhälsomyndigheten var inte rustade för den storskaliga smittspridning som sågs i samband med covid-19-pandemin, konstaterar Riksrevisionen. Man efterfrågar nu ett mer robust digitalt system för smittspårning och testning samt för uppföljning av vaccinationer. 

Även den av regeringen tillsatta Coronakommissionen konstaterade brister i insamling och analys av data under och i kölvattnet av pandemin.

Granskningens syfte har varit att undersöka det nationella smittskyddets effektivitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.