– Det var rädslor, ångest, sorg. Känslan av att ha tappat min närstående. Det är en känsla som ingen borde behöva uppleva. Rädslan tog sig konkreta uttryck, Bertil planerade flera gånger för begravning.
Andra i samma situation
Bertil berättar att samhället inte erbjöd så mycket hjälp under de svåra åren. Däremot erbjöd Föräldraföreningen Mot Narkotika stöd genom att Bertil kunde träffa andra i samma situation. Han fick också stöd av dem som hade problematiken bakom sig.
– Det var så viktigt att få prata, prata, prata. Att få ur sig ångesten, eller geggan, som jag hade i kroppen.
Vändningen
Det var många faktorer som för ett år sedan bidrog till att Bertils närstående kunde lämna drogmissbruket, bland dem CRAFT-modellen.
– Jag vände blicken från det negativa och började plötsligt fokusera på det positiva, det var nog den största anledningen till att drogerna övergavs.
Bertil har tagit till sig CRAFT och låter entusiastisk, på gränsen till frälst, när han berättar.
– Metoden gör att man orkar fortsätta och framtiden ter sig ljusare. Man minskar på tjatandet och minskar skambeläggandet. Man jagar inte på samma sätt utan bygger på de små positiva bitarna som händer. Min närstående märkte direkt skillnaden sedan jag gått utbildningen.
Motiverande samtal
Det sista steget i CRAFT-utbildningen är att öva sig i att samtala med sin närstående om att söka vård för problemen.
– I kampen mot drogen är man maktlös, men man är inte maktlös när det gäller att påverka sin närstående, där har man jättestora möjligheter om man gör på rätt sätt. Jag fick lära mig att motivera min närstående att överge drogerna. Det var magiskt, avslutar Bertil som egentligen har ett annat namn. Han vill skydda sin identitet för att på så sätt skydda sin närståendes identitet.