Den lilla svarta båten hade precis närmat sig land vid 9-tiden på lördagsmorgonen och börjat ta in vatten när den svenska kustbevakningen fick syn på den.
Då närmade man sig snabbt, och lyckades få ombord människor, först de som låg i vattnet – därefter de som fanns i båten.
– Båten vi är ute med har egentligen kapacitet att ta hand om 40 personer. Men befälhavaren tog beslutet att ta ombord så många man bara kunde, berättar Mattias Lindholm på Kustbevakningen.
Barn utan flytväst
Av de 58 personer som räddades under lördagens insats var 17 barn. Ingen hade flytväst, berättar Mattias Lindholm.
– Vi har inte sett så många barn i en båt hittills under våra insatser.
Tidigare har stora båtar kommit över Medelhavet, nu upplever Kustbevakningen att det kommer mindre, men än så fullproppade, båtar. En annan förändring är att båtarna, som tidigare framförallt burit på män, nu kommer med fler och fler familjer.
– Det beror på att det börjar bli svårt att stanna kvar i flyktinglägrena i Turkiet, Libanon och Jordanien. Man ser ingen möjlighet för sina barn att få ett bra liv där, så då ger man sig av, säger Mattias Lindholm.
”Skador som inte uppkommer på en båt”
Kustbevakningens besättning vittnar om rädsla och desperation bland människorna ombord på de små båtarna – att oro ofta utbryter när räddningsfartygen närmar sig.
Och inte sällan är många skadade ombord, så även under gårdagens insats.
– När vi kom till land mötte ambulanser upp för att ta hand om ett spädbarn som hade förlorat medvetandet.
”Som en daglig verksamhet”
Räddningsinsatsen är inte den första för den svenska besättningen. Sedan man påbörjade arbetet utanför Lesbos för ungefär en vecka sedan har man genomfört fyra sjöräddningsinsatser, och undsatt omkring 160 personer.
– Varje gång vi åker ut blir vi kallade till en räddningsinsats, det är som en daglig verksamhet nu, säger Mattias Lindholm och fortsätter:
– Det märks att de varit med om mycket. Många har skador som inte uppkommer på en båt.