Ny rapport kartlägger den radikalnationalistiska miljön

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen är försvagade, men fortsätter sprida sin ideologi på sociala medier.

Målet är att radikalisera samhällsdebatten. I den våldsbejakande högerextrema miljön har Säpo tittat på närmare på 507 personer, mestadels män, som särskilt intressanta. Det visar en ny rapport som kartlagt den svenska radikalnationalistiska miljön

– Detta kan i förlängningen bidra till en avhumanisering av vissa grupper, vilket i sin tur kan leda till våld, säger Filip Ahlin, analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan och är tillsammans med docent Magnus Ranstorp ansvarig redaktör för studien.

Flera länders säkerhetstjänster har under de senaste åren varnat för ett ökat attentatshot från den radikalnationalistiska miljön. Ett antal terrordåd har också begåtts, bland annat massmorden på moskébesökare i Christchurch, Nya Zeeland, skjutningen i en synagoga i Poway, USA, masskjutningen i El Paso, USA och moskéattacken i norska Baerum.

NMR utsätter politiker och journalister för hot och våld

Förra hösten varnade även Säpo för den svenska våldsbejakande högerextrema miljön och risken för att den ideologin riskerade att normaliseras.

Och trots att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, bara fick 2 106 röster (0,03 procent) i förra valet pekas NMR ut som den dominerande nationalsocialistiska aktören.

Sedan valet har rörelsen allt mer sällan hållit demonstrationer eller delat ut reklamblad, och istället satsat på att nå ut mer via sociala medier, och samtidigt skapa tätare kontakter med likasinnade utanför Norden.

NMR utsätter samtidigt enskilda politiker, journalister och myndighetsföreträdare för hot och våld, enligt rapporten, som också pekar på att enskilda skulle kunna inspireras till våldsdåd. Som organisation anses dock inte NMR vara systemhotande.

Det är några av slutsatserna i rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige” som publiceras av Försvarshögskolan på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brottsförebyggande rådet.

Banker har stängt ner NMR:s konton

Banker har stängt ner NMR:s bankkonton, vilket har lett till organisationen istället finansierat sin verksamhet genom kryptovalutor, enligt rapporten. Sammanlagt har en miljon kronor har kommit in via anonyma donatorer, enligt rapporten.

Nyckelpersoner inom de radikalnationalistiska miljöerna samarbetar ofta; Litteratur, koncept och tankar introduceras till likasinnade, ofta genom gästspel på varandras sociala medier-kanaler. Gemensamt för den här miljön är en vilja att radikalisera samhällsdebatten, flytta gränserna för vad som är acceptabelt att uttrycka. Ofta paketerar de sina budskap i humor och ironi, och så kallade memes och andra interna symboler används för att uppnå målet.

Högerextrema aktörer

  • I en ny studie från Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan beskrivs den radikalnationalistiska miljön i Sverige.
  • Säkerhetspolisen har bidragit med ett kapitel i studien och har tittat närmare på ett urval av 507 individer i den våldsbejakande högerextrema miljön.  Av dem är 85 procent män. En stor majoritet är ogifta och hemmahörande i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Dalarna.
  • Närmare hälften är 25-34 år.
  • 190 finns i belastningsregistret dömda för främst brott mot knivlagen och misshandel.
  • 156 finns i misstankeregistret, främst för hets mot folkgrupp.
  • 17 individer har deltagit i paramilitär träning i bland annat Ryssland, Tjeckien, Polen och Bulgarien.
  • 9 har deltagit i konflikten i Ukraina.
  • Studien har genomförts på uppdrag av Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brottsförebyggande rådet.

Källa: Försvarshögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.