Linus Gustafsson är analytiker vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Ny rapport om vålsdbejakande extremism på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar hur sociala medier används som en plattform i Sverige för att sprida propaganda från terroristgrupper.

– Det är en svartvit värld, typisk för extremistgrupper, säger Linus Gustafsson som är analytiker vid Försvarshögskolan.

Att sociala medier används som verktyg och plattform för våldsbejakande islamistisk extremism är känt sedan tidigare. Men för första gången kommer en studie om de svenska Facebookkonton som spridit propagandan. Studien har gjorts av Försvarshögskolan på uppdrag av Mona Sahlin som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Analytikern Linus Gustafsson har studerat inläggen under tre år.

– På Facebook kan vi se att personer från Sverige sprider budskap från Islamiska staten och al-Qaida. Det kan också handla om hemmasnickrad propaganda som talar för IS, med uppmaningar om att man ska resa ner till Syrien.

Våldsromantik

De inlägg som publiceras i form av texter, fotografier och filmer blandar religiösa och politiska budskap. En del av inläggen är reseberättelser som skildrar livet i IS-kontrollerade områden. Dessutom finns ett förhärligande av våld.

– Våldsromantiken och normaliseringen av våldet är uppenbar. Man poserar med vapen, det finns bilder på en person som står med ett huvud i handen. Det är bilder som sprids, säger Linus Gustafsson

Hur många som faktiskt nås av propagandan är svårt att säga. Linus Gustafsson har kunnat konstatera att det i ett fall var 500 personer som gillat en av grupperna.

– Alla de här grupperna har varit öppna, efterhand har kontona stängts.

Enligt Säpo har ungefär 300 svenskar rest ner till Syrien och Irak för att strida under de senaste åren. Vilken roll spelar Facebookgrupperna för rekrytering till terrorgrupper?

– Mycket sannolikt har de en påverkan på radikalisering. Den våldsbejakande ideologin sprids väldigt snabbt.

Hoppas på mer kunskap

Linus Gustafsson hoppas att rapporten ökar kunskapen bland de som bemöter problematiken med radikaliseringen, till exempel hos poliser och fältassistenter.

– Syftet är att öka nivån av kunskap, vad händer på sociala medier, vilka argument och motiv har de här personerna.

Facebook har stängt många av grupperna i dag. Var sker propagandan nu?

– Vi vet inte var de dyker upp, om det är slutna grupper eller om radikaliseringen sker i den fysiska miljön istället, säger Linus Gustafsson.

SVT har ännu inte kunnat få en kommentar från Facebook i frågan. Till Sveriges Radio säger en representant för Facebook att de sidor som propagerar för terrorstämplade grupper stängs ner av företaget. De säger också att man uppmanar människor att anmäla konton som bryter mot företagets regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.