Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ny rapport: Omikron dominerar i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Omikron dominerar nu helt som virusvariant i delar av Sveriges avloppsvatten. De senaste provtagningarna i Umeå, Örebro och Uppsala visar på en 100-procentig förekomst.

– Det är fascinerande att se hur snabbt och totalt omikron har tagit över spelplanen, säger Maja Malmberg, forskare och virolog vid SLU.

Nya mätningar av avloppsvattnet i Umeå, Uppsala, Örebro och Kalmar visar att omikron har slagit ut delta som virusvariant så gott som helt.

Den 10 januari utgjorde omikron 100 procent av coronaviruset i avloppsvattnet i Umeå, Uppsala och Örebro. Endast i Kalmar fanns spår av delta kvar, om än knappt mätbara. Det kan jämföras med noll procent i samtliga städer vid mätningarna som gjordes vecka 51 år 2021, vilket innebär en kraftig ökning sedan jul.

Coronapandemin

– Det är fascinerande att se hur snabbt och totalt omikron har tagit över spelplanen. Vi befarar en än större ökning denna vecka med tanke på effekterna av skolstarten och att fler kommit tillbaka till arbetsplatser, säger Maja Malmberg, forskare och virolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

”Viktig parameter”

Analyserna görs av Swedish Environmental Epidemiology Center, SEEC, med forskare från SLU, KTH, KI och Uppsala Universitet. Bland orterna som undersöks ingår – utöver Umeå, Uppsala, Örebro och Kalmar – även Stockholm, Enköping, Knivsta och Malmö.

– Nu ser vi att avloppsvattnet reflekterar utvecklingen av smittspridningen i samhället och i tider när testkapaciteten inte räcker till kan dessa mätningar vara en viktig parameter att också ta i beaktande, säger SLU-forskaren Anna Székely, som har lett arbetet.

Mätningar visar nya utbrott

Hur många som har smittats och vilka nivåer av viruset som varje person utsöndrar i avloppsvattnet går i dagsläget inte att fastställa. Men enligt Maja Malmberg har testerna hittills följt utvecklingen i samhället och belastningen inom vården.

– Det är fortfarande mycket vi inte vet om sambandet mellan utsöndring av virus i avföring och skillnader till exempel mellan olika virusvarianter, vaccinationsstatus eller mellan mild eller allvarlig sjukdom. Men trots det verkar mätningarna vara tillräckligt bra för att kunna visa på nya utbrott, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet