Ny spärr kan stoppa småpartier i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets val blir det svårare för små partier att få mandat i kommunfullmäktige. En ny småpartispärr även i kommunalvalet gör att partierna i de flesta Blekingekommuner måste få minst två procent av rösterna för att komma in i fullmäktige.

Efter att den nya vallagen trädde i kraft i januari 2015 finns det nu en småpartispärr i kommunvalet. Det nya reglerna innebär att i kommuner med en valkrets måste partierna få minst två procent av rösterna. I kommuner med fler valkretsar krävs minst tre procent av rösterna för att få mandat i kommunfullmäktige. 

I Blekinge är bara Karlskrona indelat i fler valkretsar.

Val 2018 – #dinröst

– Det finns både för och nackdelar. Man stramar ju åt demokratin och mindre partier kommer att få svårare att klara sig och få en plats i fullmäktige. Å andra sidan är det väljarna som avgör om man ska få komma in i fullmäktige och till den politiska arenan, säger Eva-Lena Ulvsfält (MP) gruppledare Sölvesborg.

Många partier hotas

I valet 2014 låg flera partier i Blekinge nära spärren. Miljöpartiet i Sölvesborg fick då 2.53 procent av rösterna i kommunvalet vilket resulterade i ett mandat. Trots det oroar sig inte Miljöpartiets gruppledare över den nya spärren.  

– Tittar man på valresultatet på 2014 hade vi tre partier efter oss som hade mindre antal röster. Så nej, vi är inte jätteoroliga, Eva-Lena Ulvsfält (MP) gruppledare Sölvesborg.

I Karlshamn har valkretsindelningen ändrats från två valkretsar till en efter ett beslut i kommunfullmäktige. Kristdemokraterna som fick 2,31 procent av rösterna hoppas att det ska hjälpa partiet tillbaka in i kommunfullmäktige efter att de åkte ur i förra valet. 

– Jag tror att vi har större chans och framförallt påverkar det alla småpartier vad gäller demokratin så att det blir lättare att komma in i fullmäktige, säger Laila Johansson (KD) ordförande Karlshamn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet