Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild. Foto: Robin Ek/TT

Nya grepp mot ”skurkföretag” – regeringen tillsätter delegation

Publicerad

Regeringen tillsätter en ny delegation mot arbetslivskriminalitet.

– Fusk och kriminalitet i arbetslivet har blivit ett allt större samhällsproblem, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Det finns aktörer som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft och kringgå regler. Ibland finansierar vinsterna från detta den grova organiserade brottsligheten i Sverige, säger Eva Nordmark.

Nu tillsätts en ny nationell delegation mot arbetslivskriminalitet.

– Skurkföretag som snedvrider konkurrens och utnyttjar människor ska inte finnas på svensk arbetsmarknad, säger arbetsmarknadsministern.

Delegationen ska ”verka samlande och stödjande, främja samverkan och bidra till ett utökat erfarenhetsutbyte”, säger hon.

Ordförande för delegationen blir Ola Pettersson.

– Jag ser att det här är ett växande samhällsproblem och jag ser mycket fram emot att få bidra till att bekämpa det, säger han på pressträffen.

Det handlar om att det ska vara schysst konkurrens men också om att värna skatteintäkter för alla svenska skattebetalare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.