Det är skillnad på smör och smör, menar experten. Experimentera med olika mycket syra i grädden så får du olika smak på smöret. Foto: Jurek Holzer/TT

Nya mattrenden är enkel – och imponerar

Publicerad

Är du matintresserad med fingret i luften, på jakt efter nästa mattrend? Då är egenkärnat smör något för dig.

– Det är roligt, går snabbt och blir väldigt gott, säger smörexperten.

Har du redan haft en surdeg boende i skafferiet i ett par år, testat korvstoppning och önskat dig ett eget mikrobryggeri för öl flera jular utan resultat kan du pusta ut. Nya mattrenden är nämligen enkel och billig.

– Alla har en elvisp och kan köpa lite grädde. Att göra egenkärnat smör tar fem minuter – och så blir det väldigt gott också, säger Johan Hedberg, smörexpert och författare till boken ”Smör – kärna, bryna, baka”.

Imponerar på gästerna

Grädde och salt är allt som behövs för att göra eget smör, men ändå finns en bild av att det är komplicerat att kärna smör. Det är en del av lockelsen i att göra smör, menar Johan Hedberg.

– Det har högt imponansvärde kontra arbetsinsatsen. Du kan börja vispa när gästerna kliver genom dörren och vara klar till de satt sig vid bordet. Och det blir en garanterad snackis – ”vad är det där, har du gjort eget smör, hur?”.

Smöret i våra butiker är bra, säger Johan Hedberg. Och hemmagjort smör blir inte billigare. Men gör man själv kan man få exakt den sälta eller syra man vill ha. Och dessutom får man en förståelse för hur maten är gjord.

– Folk får ett allt större intresse för ursprunget för maten vi äter. Med det följer att man vill kunna göra saker från grunden. Och där ett surdegsbröd tar väldigt lång tid att göra tar kärnat smör bara fem minuter.

Kärna eget smör – så här gör du

1. Vispa grädden hårt. När den blir grynig fortsätter du på långsam hastighet.

2. Häll av vätskan – kärnmjölken – som bildats.

3. Tillsätt kallt vatten och massera smöret i det. Byt vatten och gör om ett par gånger. På så sätt masseras ännu mer kärnmjölk bort och smöret håller längre.

4. Tillsätt lite salt, sen är det klart!

5. Om du vill laborera med syran kan du syra grädden själv. Tillsätt då filmjölk i grädden, skaka och låt stå i rumstemperatur i en till tre dagar. Då får man egen creme fraiche! Denna kan man vispa och få ett surare smör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.