Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kom hit med drömmar för mig själv och för min son, säger Samantha Landingin som kom från Filippinerna till Sverige för ett städjobb i våras.

Nya regler för arbetskraftsinvandrare – tusentals gästarbetare påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 november börjar de nya reglerna för arbetskraftsinvandring att gälla i Sverige. Då krävs en lön på minst 80 procent av medianlönen, alltså 27 360 kronor, för att beviljas arbetstillstånd i Sverige om man kommer från ett land utanför EU.

– Lyckan får vänta, säger 38-åriga Samantha Landingin som kom från Filippinerna till Sverige för ett städjobb i våras.

Enligt statistik som Migrationsverket tagit fram åt SVT har ungefär 15 000 personer i dag arbetstillstånd i Sverige med en lön under den nya nivån, vilka alltså behöver hitta jobb med en högre lön om de vill förlänga tillstånden. Framför allt handlar det om bärplockare, restaurang- och köksbiträden, kockar och kallskänkor samt städare.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega tror att städbranschen kommer att drabbas hårt, eftersom det blir ett ”tvärstopp att rekrytera utanför EU”.

– Problemet är att det finns en förlegad bild av branschen som har gjort att det ses som lägre status och som gjort att det är svårt att rekrytera, säger den näringspolitiska experten Jessica Forss Katz.

Almega: Tror inte svenskar kommer ta jobben

Varför inte bara höja lönerna?

– Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger ju på att fack och arbetsgivare förhandlar fram lönen och i dag är det så att den ligger på runt 26 000 som ingångslön för städare, säger Forss Katz.

Men om det innebär att man kan behålla personal?

– Man kan inte riktigt frångå kollektivavtalen på det sättet. Det skulle innebära att man särbehandlar utländsk arbetskraft. Det skulle bli en väldigt märklig situation.

Hon tror inte, som regeringen hoppas på, att arbetslösa personer i Sverige kommer att ta dessa jobb.

– Om det vore så väl. Våra företag vill ju i första hand anställa svenska medarbetare. Det är ju ganska krångligt och tidskrävande att anställa någon med arbetstillstånd. Det är ju många företags sista utväg.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är desto mer optimistisk.

– Det är otroligt viktigt att vi samtidigt som vi genomför de här förändringarna också genomför förändringar när det gäller bidragssystemet. Och gör det mer lönsamt att gå från bidrag till en egen lön. I dag är det en alldeles för liten skillnad.

FAKTA: ARBETSKRAFTSINVANDRARE UNDER NYA GRÄNSEN

Flest:

Bärplockare och plantörer: 3 559

Restaurang- och köksbiträden: 1 895

Kockar och kallskänkor: 1 520

Städare: 1 369

Axplock övriga yrken:

Lager- och terminalpersonal: 339

Personliga assistenter: 196

Vårdbiträden: 100

Undersköterskor i hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende: 83

Undersköterskor på vård och specialavdelning: 65

Sjuksköterskor: 15

Siffrorna avser medborgare utanför EU-land som har aktivt arbetstillstånd i Sverige och en lön under den nya lönegränsen. Bärplockare kan också söka arbetstillstånd som säsongsarbetare, vilka är undertagna de nya reglerna eftersom EU-lagstiftning förhindrar det.

Källa: Migrationsverket.

ÄNNU HÖGRE GRÄNS VÄNTAS

Under 2024 väntas lönegränsen höjas motsvarande en lön på hundra procent av medianlönen i Sverige. Då väntas vissa branscher, exempelvis vården, undantas. Vilka yrken som eventuellt ska undantas är en förhandlingsfråga för Tidöpartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.