• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) under en pressträff. Foto: Amir Nabizadeh/TT

En miljard extra till skolan nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni presenterar i dag satsningar på skola och forskning i den kommande budgeten.- Vi avsätter en miljard i coronaåtgärder för att eleverna ska få mer tid med sina lärare för att minska det kunskapstapp vi sett växa mellan barn från kunskapsstarka familjer och barn från socioekonomiskt svagare familjer, säger hon på pressträffen.

Skolor och friskolor får nästa år en förstärkning på en miljard kronor nästa år att använda till fler undervisningstimmar och bättre arbetsmiljö.

– Vi ser att många inte kunnat anställa den personal de behöver, vi ser också att man drar ner på skolhälsa och stödfunktioner. Man går också så långt att man måste entlediga lärare och det här drabbar kärnverksamheten i landets kommuner, säger Roger Haddad, utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna.

Satsningar ska också göras på lovskolor och läxhjälp för att öka möjligheterna för elever att bli behöriga till gymnasieprogrammet eller att klara sin gymnasieexamen.

Mer pengar tillförs också för att genomföra insatserna i de så kallade professionsprogrammen, där redan yrkes- eller ämneskunniga får möjlighet om omskola sig till lärare.

Totalt handlar det om 1,6 miljarder extra till skolan under 2021.

”Helt nödvändigt”

Åsa Fahlen på Lärarnas riksförbund säger att förstärkningen till skolan är jättepositiv och helt nödvändig. Men det är också viktigt att titta på hur pengarna används.

– Om man nu säger att pengarna ska kunna användas till att förbättra arbetsmiljön kan man kan inte satsa på allt runtomkring utan på situationen i klassrummet just nu så att lärare har en rimligt arbetsbelastning, säger hon.

Åsa Fahlen tycker att det är klokt att göra en satsning nu för att minska effekterna av det kunskapstapp som uppstått under coronapandemin.

– Skulle du översätta tappet i kunskapstimmar innebär det enorma summor på sikt. Vi vet att även i höst kommer många elever och lärare att vara frånvarande och eller varva med digital undervisning. Du ska ju vara hemma om du har symtom, säger hon.

Höjda anslag till universitet

Universitet och högskolor får 3,4 miljarder kronor extra nästa år, totalt 13,6 miljarder kronor de kommande fyra åren.  I det ligger bland annat ökade basanslag.

– Om man inte har grundforskning av tillräckligt hög kvalitet kan man säga att det är som att såga av den gren som forskningen sitter på, säger Maria Nilsson, forskningspolitisk talesperson för Liberalerna under pressträffen.

Satsningar görs också på forskningsinfrastruktur och så kallade excellenscentra. Även vetenskapsrådet och forskningsråden får mer pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.